Expert: antiterroristische maatregelen van Azerbeidzjan dragen bij aan vrede en stabiliteit in de regio

De antiterroristische maatregelen die de Azerbeidzjaanse strijdkrachten op hun grondgebied in Karabach uitvoeren, zullen bijdragen aan vrede en stabiliteit in de regio, aldus politiek wetenschapper, adjunct-directeur van het Instituut voor Politiek Onderzoek Daria Grevtsova in een interview met het Russische bureau van Report.

“Azerbeidzjan, als een echte meester in de regio, kan alle kwesties oplossen. Het doel van de antiterroristische maatregelen was het volledige herstel van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan en de vestiging van volledige controle over zijn gehele grondgebied,” zei ze.

De politicologe herinnerde eraan dat Azerbeidzjan antiterroristische maatregelen begon omdat Armenië zijn verplichtingen onder trilaterale overeenkomsten niet nakwam: “Armenië trok geen strijdkrachten terug uit Karabach. Er waren voortdurend beschietingen en provocaties, wat natuurlijk onaanvaardbaar was.”

Daarnaast benadrukte Grevtsova dat Armenië geen kaarten van mijnenvelden overdroeg aan Azerbeidzjan, en dat er voortdurend mensen stierven doordat ze door mijnen werden opgeblazen: “Zoals later bleek, werden deze mijnen na 2020 geplant, wat betekent dat Armenië helemaal niet streefde naar vrede in de regio en naar de ondertekening van een vredesverdrag met Azerbeidzjan.”