Farid Shafiyev: Azerbeidzjan werkt actief aan vredesverdrag

Azerbeidzjan werkt actief aan de voorbereiding van een vredesverdrag met Armenië, zei voorzitter van het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen (CAIR) Farid Shafiyev op een symposium over het onderwerp “De derde verjaardag van de Grote Overwinning: Challenges and Prospects of the Post-Conflict Period,” meldt Report.az.

Hij merkte op dat dit vredesverdrag gebaseerd zal zijn op drie hoofdprincipes: het waarborgen van territoriale integriteit, het openen van transportverbindingen en het afbakenen van grenzen.

“Zelfs na de overwinning in de Tweede Karabachoorlog in 2020, heeft Azerbeidzjan zich bereid verklaard om aan een vredesverdrag te gaan werken, maar de andere kant [Armenië] heeft niet geprobeerd om hierbij te helpen,” zei Shafiyev, eraan toevoegend dat de Armeense regering na september 2023 enigszins van mening is veranderd over deze gelegenheid en zich bereid heeft verklaard om een vredesverdrag te ondertekenen.

“Maar dit betekent niet dat alle kwesties zullen worden opgelost. Veel internationale actoren proberen de kwestie van de terugkeer van Armeniërs uit Karabach naar de bevrijde gebieden op de internationale agenda te zetten, maar niemand heeft het over de terugkeer van Azerbeidzjanen die uit Armenië zijn verdreven,” voegde hij eraan toe.