Farid Shafiyev: “Wij hebben geen territoriale aanspraken op Zangazur”.

Azerbeidzjan heeft geen territoriale aanspraken op Zangazur, zei de voorzitter van het Center of Analysis of International Relations (AIR Center), Farid Shafiyev, op de persconferentie over de resultaten van het AIR Center in 2023, zo meldt Report.

Hij merkte op dat Russische troepen de grenzen van Armenië beschermen.

“Wat betreft de controle over de weg die andere gebieden van Azerbeidzjan met Nachchivan zal verbinden, is alleen Armenië koppig, en dit standpunt werd hen ook aanbevolen door het Westen,” zei Shafiyev.

De voorzitter van het centrum zei dat nadat Azerbeidzjan de wegkwestie met Iran had besproken, ze het vredeskruispunt voorstelden omdat ze dachten dat ze geïsoleerd zouden worden:

“Wie Armenië ook de controle over zijn grondgebied toevertrouwt, die kracht moet voor ons aanvaardbaar zijn. Als Frankrijk bijvoorbeeld de controlerende macht is, zullen we dat nauwelijks accepteren.”

Shafiyev zei dat dit meer een kwestie is tussen Rusland en Armenië dan tussen Azerbeidzjan en Armenië.

“Wij hebben geen territoriale aanspraken op Zangazur. Als er een vredesakkoord wordt getekend en de territoriale integriteit wordt erkend, wordt pas bepaald wie de eigenaar van de gebieden is. Hier zal de Commissie beslissen over het opstellen van de kaart.”