Franse mensenrechtenactivisten bevestigen afwezigheid van etnische zuivering in Karabach

De Franse mensenrechtenorganisatie “Coordination des Associations et des Particuliers pour la Liberté de Conscience” (CAP Vrijheid van Geweten) heeft bevestigd dat er geen etnische zuivering heeft plaatsgevonden door Azerbeidzjan tegen de Armeniërs in Karabach, zo meldt Karabach24 verwijzend naar de publicatie van CAP-LC in antwoord op de petitie van het Europees Centrum voor Recht en Rechtvaardigheid, waarin de schorsing van het lidmaatschap van Azerbeidzjan van de Raad van Europa wordt geëist.

Op basis van de resultaten van de monitoring door deze Franse organisatie wordt benadrukt dat de afwezigheid van bedreigingen tegen de burgers werd bevestigd door premier Pashinyan: “De situatie is over het algemeen stabiel. Informatie over massale burgerslachtoffers komt niet overeen met de werkelijkheid. Vandaag de dag is er geen directe bedreiging voor de burgerbevolking van Nagorno-Karabach,” zei hij in september.

De vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN in Armenië, Kavita Belani, verklaarde op haar beurt dat er geen geregistreerde incidenten waren van wrede behandeling van Armeniërs die in Karabach wonen.

In de verklaring van CAP-LC wordt opgemerkt dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten zowel veiligheidsgaranties hebben afgegeven voor Armeniërs uit Karabach die willen blijven, als een speciale e-tool hebben gelanceerd voor degenen die misschien willen terugkeren: “Web portal (http://reintegration.gov.az) bevat in verschillende talen, waaronder Armeens, informatie over sociale, economische en juridische aspecten van de integratie van Armeniërs uit Karabach in de Azerbeidzjaanse samenleving.”

Een objectieve analyse ondersteunt dus niet het voorkomen van “dwang” of “verhindering tot terugkeer” om de beweringen om de massale exodus van Karabach-Armeniërs als “etnische zuivering” voor te stellen, te ondersteunen,” zeggen de auteurs.

“Een organisatie die ironisch genoeg het “Europees Centrum voor Recht en Rechtvaardigheid” heet, is een petitie begonnen waarin wordt geëist dat het lidmaatschap van Azerbeidzjan van de Raad van Europa wordt opgeschort op dezelfde gronden als waarop Rusland werd opgeschort,” merkt CAP-LC op, en geeft de redenen waarom deze eis oneerlijk en misleidend is.

“In schril contrast met de Russische invasie in Oekraïne handelde Azerbeidzjan op zijn eigen grondgebied en volgens het internationaal recht. De operatie duurde minder dan een dag. Visuele gegevens bevestigden de aanwezigheid in Karabach van honderden stukken zwaar materieel, artillerie- en luchtverdedigingssystemen, miljoenen munitie en tientallen versterkte gebieden. Tegelijkertijd meldde de VN-missie die de regio twee keer bezocht GEEN vernietiging van enige civiele infrastructuur. De operatie was dus uitsluitend gericht op de militaire infrastructuur van illegale gewapende groepen,” aldus vertegenwoordigers van de CAP-LC organisatie.

CAP Freedom of Conscience is een Europese NGO in consultatieve status bij de VN, opgericht in 1995, die zich inzet voor de bescherming van het recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging. Deze organisatie bestrijdt alle vormen van discriminatie en brengt Europese en internationale instanties hiervan op de hoogte.