Gemeenschap van West-Azerbeidzjan: Pashinyan probeert recht op terugkeer van Azerbeidzjanen te ondermijnen

De Armeense premier Nikol Pashinyan heeft op 23 maart 2023 een verklaring afgelegd en geprobeerd het recht van uit Armenië verdreven Azerbeidzjanen op een veilige en waardige terugkeer te ondermijnen.

De verklaring kwam van de gemeenschap van West-Azerbeidzjan, meldt het rapport.

De gemeenschap verklaart dat het hoofd van de Armeense regering probeerde het onderwerp West-Azerbajdzjan te presenteren als een territoriale kwestie.

“Onder verwijzing naar het feit dat Azerbeidzjanen compact leefden op het grondgebied van het huidige Armenië totdat zij werden verdreven, willen wij benadrukken dat de kwestie van West-Azerbeidzjan een mensenrechtenkwestie is en op de agenda is gekomen als gevolg van het etnische zuiveringsbeleid van de Armeense regering en de weigering om de gevolgen van dit beleid weg te nemen.

Wij benadrukken nogmaals dat wij legale inwoners zijn van het grondgebied dat Armenië heet en dat terugkeer naar onze huizen ons absolute en onwrikbare recht is.

In plaats van de situatie van nationale minderheden in andere landen te belasteren, zou de Armeense premier onvoorwaardelijk voorwaarden moeten scheppen voor de terugkeer van Azerbeidzjaanse inwoners die uit Armenië zijn verdreven, een einde moeten maken aan het beleid van illegale vestiging van gebieden waar Azerbeidzjanen woonden en aan de vernietiging van het culturele erfgoed van Azerbeidzjan.

De kwestie van de terugkeer van uit Armenië verdreven Azerbajdzjanen moet worden opgelost in het kader van verificatiemechanismen en garanties voor Azerbajdzjanen en een juridisch bindende internationale overeenkomst. De terugkeer van de uit Armenië verdreven Azerbajdzjanen naar hun huizen en het waarborgen van hun individuele en collectieve rechten aldaar is een voorwaarde voor de totstandbrenging van duurzame vrede in de regio”, aldus de verklaring.

Aanbevolen artikelen