Gemeenschap van West-Azerbeidzjan roept paus van Rome op druk uit te oefenen op Armenië

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan heeft de paus van Rome opgeroepen om druk uit te oefenen op Armenië zodat dit land het Azerbeidzjaanse culturele en religieuze erfgoed dat het heeft vernietigd, herstelt, zo meldt Report.az, onder verwijzing naar de verklaring van de gemeenschap.

Opgemerkt wordt dat paus Franciscus in zijn verklaring van 15 oktober 2003 opriep tot de bescherming van christelijke religieuze plaatsen in de Karabach-regio van Azerbeidzjan.

“In dit verband moet eraan herinnerd worden dat Azerbeidzjan, na de bevrijding van de regio Karabach van de bezetting door Armenië, gezorgd heeft voor een goede bescherming van alle gebedshuizen en andere monumenten, ongeacht hun religieuze achtergrond, en begonnen is met de reparatie van de door Armenië verwoeste monumenten,” zei de Gemeenschap.

“In deze zin is er geen reden voor de paus om een oproep te doen met betrekking tot de christelijke religieuze monumenten in Karabach, die niet in gevaar zijn. Integendeel, de paus moet zich uitspreken over de verwoesting van 65 moskeeën op het grondgebied van Azerbeidzjan, dat ooit door Armenië bezet werd, en van meer dan 200 moskeeën op het grondgebied van Armenië, en van talrijke andere culturele en religieuze monumenten van Azerbeidzjanen.

“In dit verband herinnert de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap aan haar oproep aan de paus van Rome op 12 juni 2023, die onbeantwoord is gebleven, met het verzoek om de Azerbeidzjanen die uit Armenië zijn verdreven te faciliteren om de Azerbeidzjaanse religieuze gebedsplaatsen en de graven van hun familieleden op het grondgebied van Armenië te bezoeken.

“De West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap doet opnieuw een beroep op de paus als verdediger van de interreligieuze dialoog, en roept hem op om druk uit te oefenen op Armenië, zodat dit land het Azerbeidzjaanse culturele en religieuze erfgoed dat het heeft vernietigd, herstelt,” concludeerde de Gemeenschap.