Gemeenschap van West-Azerbeidzjan veroordeelt racistische aanpak door Armeense regering

De West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap verwelkomt het volledige herstel van de staatssoevereiniteit en de grondwettelijke orde in de regio Karabach van de Republiek Azerbeidzjan, bereikt door de ontbinding van het illegale regime en de ontwapening van de Armeense strijdkrachten en andere illegale gewapende groepen en hun terugtrekking uit Azerbeidzjaans grondgebied, als een historische gebeurtenis, zo meldt Report.az, onder verwijzing naar een verklaring van de Gemeenschap.

De Gemeenschap feliciteert het hele Azerbeidzjaanse volk van harte met deze historische prestatie onder het leiderschap van president Ilham Aliyev.

Het herstel van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan is niet alleen een overwinning van de gerechtigheid, maar effent ook het pad voor de vestiging van duurzame vrede in de regio.

“De gemeenschap van West-Azerbeidzjan is gegrondvest op de waarden van mensenrechten, verzoening en coëxistentie, en blijft – terwijl ze de totstandbrenging van vrede tussen de twee staten van ganser harte steunt – vastberaden in haar missie om de vreedzame, veilige en waardige terugkeer van de uit Armenië verdreven Azerbeidzjanen naar hun huizen te verzekeren, binnen het kader van het internationaal recht,” zei de gemeenschap in de verklaring.

De Gemeenschap hoopt dat de Armeense samenleving en regering deze historische kans juist zullen beoordelen en zullen kiezen voor vrede, samenwerking en coëxistentie in plaats van voor confrontatie en isolatie.

In deze context uit de Gemeenschap haar ernstige bezorgdheid over het aanhoudende beleid van Armenië om culturele diversiteit, reïntegratie en coëxistentie af te wijzen. Het is bekend dat het verzet van Armenië tegen de reïntegratie van Armeniërs uit Karabach in Azerbeidzjan geworteld was in zijn territoriale aanspraken op Azerbeidzjan. Een andere belangrijke motivatie achter het verzet van Armenië is de onmenselijke berekening dat een succesvolle reïntegratie en coëxistentie van etnische Armeniërs in Azerbeidzjan de vooruitzichten op terugkeer van uit Armenië verdreven Azerbeidzjanen zou versterken. Daarom organiseerde Armenië na de ineenstorting van het onwettige regime in Karabach de verhuizing van Armeniërs uit die regio naar Armenië, om hun onvermijdelijke reïntegratie in Azerbeidzjan te voorkomen. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, legden de overblijfselen van het Armeense leger, voordat ze Karabach verlieten, massaal mijnen in de civiele infrastructuur, administratieve gebouwen, individuele woningen en gecultiveerde velden, waardoor het gebied onbewoonbaar werd. De reden is duidelijk: Armenië, dat zijn mono-etnische beleid niet heeft opgegeven, is niet bereid om vertegenwoordigers van de twee volkeren naast elkaar te laten bestaan, noch in Armenië, noch in Azerbeidzjan.

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan veroordeelt deze racistische aanpak van de Armeense regering ten zeerste.

De gemeenschap doet een beroep op de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op Armenië, zodat het land de weg van de vrede kiest, co-existentie en verzoening tussen de twee volkeren ondersteunt, een einde maakt aan zijn ideologie van de mono-etnische samenleving en nauwkeurige kaarten verstrekt van landmijnen en andere explosieven die het land heeft geplant in de bezette gebieden van Azerbeidzjan, met inbegrip van de gebieden van waaruit etnische Armeniërs onlangs zijn verhuisd.