Georgische parlementsvoorzitter: Azerbeidzjaanse natie is onze naaste buur, vriend

Voorzitter van het Georgische parlement Shalva Papuashvili heeft gezegd dat Azerbeidzjan de naaste buur en vriend van Georgië is.

Hij legde de verklaring af tijdens een officiële receptie in Tbilisi ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag van Azerbeidzjan, meldt APA.

“We hebben niet alleen een strategisch partnerschap en politieke en economische betrekkingen, maar ook diepe interetnische en culturele banden. De productieve samenwerking tussen onze landen is de afgelopen decennia uitgegroeid tot het niveau van een strategisch partnerschap en heeft veel positieve resultaten opgeleverd voor onze volkeren en landen. De samenwerking op het gebied van handel, economie, cultuur en defensie is dynamisch. Regionale energie- en vervoersprojecten van internationaal belang, die enkele decennia geleden van start zijn gegaan, hebben onze landen politiek en economisch met elkaar verbonden”, benadrukte hij.

Papuashvili benadrukte dat het regionale project dat onder Heydar Aliyev en Eduard Shevardnadze van start ging, vandaag van mondiaal belang is.

“President Eduard Shevardnadze, Heydar Aliyev en de leiders van Turkije hebben samen het onmogelijke mogelijk gemaakt. Slechts weinigen konden zich het belang van dergelijke visionaire projecten realiseren, die de vroegere handelsroutes geleidelijk weer tot leven brachten en nu dienen als een cruciale schakel tussen Europa en Azië. Destijds konden velen het strategische belang van de “Middle Corridor” in het Westen niet begrijpen. Nu het belang van de Midden-corridor toeneemt, wordt onze samenwerking steeds belangrijker. Wij zijn bereid gezamenlijke projecten te realiseren om de ontwikkeling van energietransportcorridors te bevorderen”, aldus de spreker.

Papuashvili benadrukte de succesvolle ontwikkeling van de interparlementaire betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Georgië.

Hij herinnerde eraan dat hij vorige week een bezoek heeft gebracht aan Azerbeidzjan en heeft deelgenomen aan de evenementen ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Heydar Aliyev.

Hij voegde eraan toe dat de vooruitgang van Azerbeidzjan aantoont dat het land tijdens het presidentschap van Ilham Aliyev verder is gevorderd.