H. Hajiyev: Azerbeidzjan-Israël-samenwerking niet gericht tegen derde landen

De samenwerking tussen Azerbeidzjan en Israël is gericht op het voordeel van de twee landen, en niet tegen een derde, zei Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, in een interview met het Israëlische i24NEWS TV, zo meldt Report.az.

Azerbeidzjan voert een onafhankelijk buitenlands beleid en kiest zelfstandig zijn vrienden, voegde Hajiyev eraan toe. Dit geldt ook voor bilaterale samenwerking, die beide partijen ten goede komt, zei hij.

De Joden die in Azerbeidzjan wonen zijn de broeders en zusters van het land, merkte hij op.

“Daar zijn we trots op. De Joodse gemeenschap maakt op zo’n inclusieve manier deel uit van de Azerbeidzjaanse samenleving en we zijn er trots op dat er in de geschiedenis van het Azerbeidzjaanse volk geen enkel geval van antisemitisme heeft plaatsgevonden. En we waarderen en waarderen ook ten zeerste de bijdrage van de Joodse gemeenschap aan de bloei van de cultuur van Azerbeidzjan en het bestaan van de Azerbeidzjaanse staat, niet alleen vandaag, aan het einde van de 19e eeuw of zelfs ver daarvoor,” zei hij.

De grote Joodse gemeenschap van het land is een belangrijke basis voor vriendschap en samenwerking tussen Azerbeidzjan en Israël, voor het verder verdiepen van deze relaties dankzij intermenselijke contacten, menselijke contacten tussen de burgers van de twee landen, zei de presidentiële adjudant.