Hajiyev: Armenië moet begrijpen dat de wortels van de vrede niet in Washington liggen, maar in de regio

Het was Azerbeidzjan dat het initiatief nam tot de ondertekening van het vredesverdrag tussen Armenië en Azerbeidzjan. Armenië moet begrijpen dat de wortels van de vrede niet in Washington liggen, maar in de regio, vertelde Hikmat Hajiyev, assistent van de president van de Republiek Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, aan buitenlandse journalisten in de marge van het evenement over “Dekolonisatie: Empowerment en Ontwikkeling van Vrouwen” in Bakoe.

Report.az meldt dat Azerbeidzjan volgens hem herhaaldelijk heeft verklaard dat het geen enkel obstakel ziet in het ondertekenen van een vredesverdrag als Armenië zijn goede wil toont.

“Armenië moet echter begrijpen dat de wortels van de vrede niet in Washington liggen, maar in de regio. Voor ons is de oorlog voorbij en is er een nieuwe status quo ontstaan. De vorige status quo was totaal anders en onaanvaardbaar. Het internationaal recht is de basis van de huidige status quo. Daarom is er geen beletsel om het vredesverdrag te ondertekenen. Het is moeilijk te zeggen of er in de nabije toekomst vrede zal komen. In plaats van derden naar de regio te halen, is het noodzakelijk om de onderhandelingen tussen de twee partijen vooruit te helpen. Het sluiten van de deuren is het gevolg van het binnenvallende en agressieve beleid van Armenië. Als Armenië een positieve agenda in de regio presenteert, kunnen de betrekkingen natuurlijk genormaliseerd worden,” zei Hajiyev.