Het verbeteren van de banden tussen de EU en Azerbeidzjan is vandaag de dag bijzonder belangrijk – Europese Commissie

Het verbeteren van de verbindingen tussen de EU en Azerbeidzjan is vandaag de dag, in de context van de oorlog in Oekraïne, bijzonder belangrijk omdat hierdoor het belang van transportroutes die ten zuiden van Rusland lopen, zoals de Middle Corridor, toeneemt, zo vertelde de Europese Commissie aan Trend.

“Een deel van deze corridor loopt ook door Azerbeidzjan, met name door de haven van Baku, aan de oevers van de Kaspische Zee, als onderdeel van een uitbreiding van het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T). Daarom is het bevorderen van de transportsamenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan van groot belang om de sleutelrol van Azerbeidzjan als verbindingsknooppunt tussen Europa en Azië te versterken,” aldus de Commissie.

Een bron bij de Commissie zei dat als vervolg op de studie over duurzame transportverbindingen met Centraal-Azië, de EU overweegt om begin 2024 in Brussel een Investeerdersforum te organiseren.

“Het doel is om publieke en private belanghebbenden uit de EU en Centraal-Azië bijeen te brengen, die geïnteresseerd zijn om bij te dragen aan de efficiënte ontwikkeling van duurzame transportverbindingen tussen de twee regio’s.”

De Middencorridor is een transport- en handelsroute die Azië en Europa met elkaar verbindt en door verschillende landen in de regio loopt. Het is een alternatieve route voor de traditionele corridors.

De route begint in China en doorkruist Centraal-Aziatische landen zoals Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan. Vervolgens gaat de route door de Kaspische Zee, Azerbeidzjan, Georgië en Türkiye voordat Europa wordt bereikt. De Middencorridor biedt een route over land die de oostelijke delen van Azië, inclusief China, met Europa verbindt en de langere zeeroutes omzeilt.

Uit een door de EU opgesteld onderzoek blijkt dat het containerverkeer via de Middle Corridor tegen 2040 270.000 TEU kan bereiken.