Hikmat Hajiyev: Armenië en Azerbeidzjan zijn erin geslaagd de wereld te verrassen met een positieve agenda

Armenië en Azerbeidzjan zijn erin geslaagd om de wereld te verrassen met een positieve agenda, zei de assistent van de president van Azerbeidzjan en hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, Hikmet Hajiyev in een interview met BBC World, meldt report.

“De militaire confrontatie is voorbij. Azerbeidzjan heeft inderdaad zijn soevereiniteit en territoriale integriteit hersteld, en Azerbeidzjan heeft een einde gemaakt aan de 30 jaar durende militaire bezetting van zijn grondgebied. Azerbeidzjan heeft na het einde van de 44 dagen durende oorlog in 2020 verklaard dat het bereid is om een vredesverdrag met Armenië te ondertekenen. Daarom heeft Azerbeidzjan ook de vijf fundamentele principes en de tekst van het vredesverdrag voorgesteld. Momenteel is er een diplomatiek overleg tussen de partijen – Armenië en Azerbeidzjan. Dit zijn rechtstreekse gesprekken,” benadrukte hij.

“Op 7 december legden de twee landen een gezamenlijke verklaring af waarin ze hun intentie uitspraken om de vredesagenda vooruit te helpen en vertrouwenwekkende maatregelen te implementeren. De afgelopen drie maanden kunnen worden beschouwd als de rustigste en vreedzaamste periode in de geschiedenis van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan sinds de onafhankelijkheid van de twee landen. Er is geen oorlog, geen wreedheden en geen confrontatie, met soldaten die terugkeren naar hun kazernes. Er is gezorgd voor relatieve vrede op het terrein. Nu is het tijd om dit om te zetten in een langdurige vrede, inclusief de ondertekening van een vredesverdrag,” zei de assistent van de president.

“Armenië heeft gedurende de jaren van bezetting een beruchte etnische zuivering uitgevoerd tegen Azerbeidzjanen. Een miljoen Azerbeidzjanen zijn nog steeds vluchtelingen en ontheemden. Azerbeidzjan is bezig met de terugkeer van een miljoen vluchtelingen en intern ontheemden naar hun huizen, en dit recht is hen al meer dan 30 jaar ontzegd. In de tussentijd zijn er echter Armeniërs geweest die besloten Karabach te verlaten, ondanks het feit dat wij hen opriepen om te blijven. Azerbeidzjan zorgt voor alle mogelijkheden, inclusief veiligheid en zekerheid, voor hun terugkeer. Daarom hebben we een speciaal elektronisch portaal opgezet voor de aanvraag van staatsburgerschap. Ten eerste moeten we vaststellen dat er een goed wettelijk kader moet zijn voor de terugkeer van Armeniërs. Een van de belangrijkste voorwaarden hiervoor is het accepteren van het Azerbeidzjaanse staatsburgerschap en het leven onder Azerbeidzjaanse wet- en regelgeving. Daarom, en dat hebben we duidelijk gemaakt, zijn we bereid om per geval alle passende wettelijke aanvragen te overwegen en te verwerken,” zei hij.