Hikmat Hajiyev: Azerbeidzjan pleit voor breder regionaal veiligheidskader

Azerbeidzjan heeft stappen ondernomen om zijn eigen veiligheid te versterken en tegelijkertijd te pleiten voor een breder regionaal veiligheidskader, vertelde Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling Buitenlandse Beleidszaken van de presidentiële administratie, tijdens een persconferentie in Brussel.

Report.az meldt via EU Reporter dat Hajiyev zei dat regionale veiligheid samenwerking vereist van alle belanghebbenden om gemeenschappelijke uitdagingen zoals terrorisme en georganiseerde misdaad aan te pakken.

Hikmat Hajiyev gaf waardevolle inzichten in het perspectief van Azerbeidzjan op regionale stabiliteit en samenwerking in de zuidelijke Kaukasus.

Hij gaf aan dat Azerbeidzjan bereid is om met internationale organisaties en partners samen te werken om kwesties aan te pakken als de terugkeer van ontheemden en het herstel van cultureel erfgoed in gebieden die voorheen door Armenië werden bezet.

Hikmat Hajiyev benadrukte dat Azerbeidzjan consequent heeft gepleit voor een vreedzame oplossing van de banden met Armenië en een constructieve dialoog met internationale partners is aangegaan om dit doel te bereiken. De staakt-het-vuren-overeenkomst voor 2020 heeft een nieuw tijdperk van hoop voor de regio ingeluid, en Azerbeidzjan is vastbesloten om de vrede te handhaven.

Hajiyev benadrukte de visie van Azerbeidzjan voor de zuidelijke Kaukasus als economisch centrum, en benadrukte de rol van regionale connectiviteit, handel en investeringen. De ambitieuze plannen van Azerbeidzjan voor transportinfrastructuur, zoals de spoorlijn Bakoe-Tbilisi-Kars, onderstrepen zijn inzet voor de economische welvaart van de hele regio.