Hikmat Hajiyev: Azerbeidzjan zal het bestaan van een grijze zone op zijn grondgebied niet accepteren

Azerbeidzjan zal het bestaan van een grijze zone op zijn grondgebied niet accepteren, zo vertelde Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan en hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, aan journalisten, zo meldt Report.az.

Volgens hem heeft Armenië, zonder het met Azerbeidzjan eens te zijn, verschillende vrachtwagens naar de grenspost van Lachin gebracht met als doel populisme: “Gisteren kwamen ook enkele corrupte Europese politici onder invloed van de Armeense lobby naar de grens van Azerbeidzjan als onderdeel van dit theatrale drama. Zulke stappen hebben geen enkele zin. Het is noodzakelijk om echte problemen ter plekke op te lossen in plaats van zulke opzichtige stappen te nemen. Azerbeidzjan zal de aanwezigheid van een grijze zone op zijn grondgebied niet accepteren. Sommige mensen denken dat ze de status quo zullen voortzetten, in deze separatistische status zullen leven en het bestaan van dit onwettige regime zullen verzekeren, maar dat zal niet gebeuren.

“Azerbeidzjan zal dit onder geen enkele omstandigheid tolereren. Het belangrijkste doel van hun valse humanitaire shows is om hun ware bedoelingen en karakter te verbergen. De echte bedoeling is om het bestaan van het zogenaamde illegale regime dat door Armenië is gecreëerd in de bezette gebieden van Azerbeidzjan te verzekeren, en hiervoor gebruiken ze verschillende excuses.”

“De vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap en de vertegenwoordigers van het in Azerbeidzjan geaccrediteerde diplomatieke corps zien dat hier een beleid van valse propaganda wordt gevoerd. Helaas verspreiden sommige Westerse media valse feiten. In dit proces spelen sommige corrupte Westerse politici hun rol, en we zien dat zij de neiging hebben om het separatisme te steunen en de separatisten in “goede” en “slechte” te verdelen, wat ook onaanvaardbaar is.

De opening van de weg Aghdam-Khankandi en het bestaan en de functionaliteit ervan zijn in relevante internationale verklaringen opgenomen. Het leiderschap van Armenië zelf accepteerde ook het bestaan en de mogelijkheid van het gebruik van deze weg tijdens de vergaderingen in Brussel. In de volgende stappen ontkenden ze dit echter. Als volgende onderdeel van dit proces kan de Lachin-weg in de komende dagen, binnen 24 uur, worden geopend, dat wil zeggen binnen bepaalde conventionele tijden. De factor territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan is erg belangrijk bij het openen van de weg naar Lachin. Tegelijkertijd moeten deze worden gewaarborgd door volledige naleving van de wetten van de Republiek Azerbeidzjan en de relevante wetten met betrekking tot grenscontrole en grensbeveiliging, evenals de regels van het douaneregime. Wie denkt dat illegaal wapentransport op deze manier zal plaatsvinden, die tijd is al voorbij,” voegde hij eraan toe.