Hikmat Hajiyev: “Besteed aandacht aan beide partijen om vrede in de Kaukasus te bewerkstelligen”.

“Om vrede in de Kaukasus te bewerkstelligen, moet je aandacht besteden aan beide partijen,” schreef Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling Buitenlandse Beleidszaken van de presidentiële administratie van Azerbeidzjan, op sociaal netwerk X, volgens Report.az.

“Deze regio van Azerbeidzjan – Karabakh – werd 30 jaar lang bezet door buurland Armenië. En na een brute oorlog in het begin van de jaren ’90, waarbij bijna 1 miljoen Azerbeidzjanen etnisch van hun land werden gezuiverd, ontgonnen Armeense bezettingstroepen duizenden vierkante kilometers van dit gebied, op een klein gebied in het centrum na. Daar werd de overgebleven gemeenschap van etnische Armeniërs in Azerbeidzjan via één enkele landroute – de Lachin-weg – met Armenië verbonden.

“Deze grijze zone van wetteloosheid en landmijnen bestond illegaal – en onbetwist – tot drie jaar geleden, toen Azerbeidzjan een groot deel van het grondgebied van Karabach innam in een 44 dagen durend conflict,” zei hij.