Hikmat Hajiyev: De wegen van Lachin en Aghdam kunnen tegelijkertijd voor hulp worden geopend

Azerbeidzjan is bereid om hulp van het Rode Kruis uit Armenië toe te laten aan de Armeense bevolking van het Karabach-district van Azerbeidzjan als tegelijkertijd hulp van de Rode Halve Maan uit Azerbeidzjan wordt toegelaten, vertelde Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling Buitenlandse Beleidsaangelegenheden van de presidentiële administratie van Azerbeidzjan, aan Reuters.

Hij zei dat de twee wegen – de Lachin- en de Aghdam-weg – tegelijkertijd opengesteld zouden kunnen worden voor hulp als onderdeel van een proefproject dat de spanningen zou kunnen verminderen en de langlopende vredesbesprekingen tussen Bakoe en Jerevan zou kunnen stimuleren.

Volgens Hikmat Hajiyev is het idee besproken tijdens een telefoongesprek tussen president Aliyev en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op 1 september.

“Er werd voorgesteld om de wegen gelijktijdig open te stellen en Azerbeidzjan ging akkoord en stemde er onmiddellijk mee in,” zei Hajiyev, waarbij hij opmerkte dat een deel van de Aghdam-weg door separatisten in Karabach met betonblokken was versperd.

“Nu is er een week verstreken sinds het telefoongesprek met minister Blinken en er is geen beweging.”

Referentie: Report.az