Hoe Armenië profiteert van anti-Russische sancties

The Economist heeft een artikel gepubliceerd over de gevolgen van de sancties van het Westen voor de Russische economie na de oorlog in Oekraïne en over de mate waarin Rusland in staat is de sancties te omzeilen.

Armenië helpt Rusland de door het Westen opgelegde sancties te omzeilen via ongeoorloofde verkopen, merkt de auteur van het artikel vooral op.

“Toch blijft Rusland bijna evenveel importeren als voor de invasie. Er zijn nieuwe handelspartners opgestaan om het Westen te vervangen. China verkoopt nu twee keer zoveel aan Rusland als in 2019. De ‘parallelle’ invoer – ongeoorloofde verkoop uit het Westen aan Rusland via een derde land van alles van koolzuurhoudende dranken tot computerchips – is sterk toegenomen. In 2022 is de invoer uit de EU naar Armenië op mysterieuze wijze verdubbeld, terwijl de Armeense uitvoer naar Rusland verdrievoudigde.

De Servische uitvoer van telefoons naar Rusland steeg van 8.518 dollar in 2021 naar 37 miljoen dollar in 2022. Zendingen van wasmachines uit Kazachstan naar Rusland stegen van nul in 2021 naar bijna 100.000 eenheden vorig jaar”, aldus het artikel.

Eerder gaven de Amerikaanse ministeries van Handel, Financiën en Justitie een trilaterale nota uit over de specificaties van de tekenen van pogingen om de sancties tegen Rusland te omzeilen.

Volgens het document is een van de meest voorkomende tactieken het gebruik van tussenpersonen van derden of overslagpunten om de beperkingen te omzeilen.

Zo bleek dat Armenië wordt gebruikt om goederen illegaal om te leiden naar Rusland of Wit-Rusland en zo de sancties van het Westen te omzeilen.

Op 1 maart heeft het Amerikaanse ministerie van Handel uitvoerbeperkingen opgelegd aan 37 bedrijven die mogelijk betrokken zijn bij “acties die in strijd zijn met de belangen van de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de VS”.