Hoge adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor onderhandelingen in de Kaukasus maakt regionale reis

Louis Bono, senior adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor onderhandelingen in de Kaukasus, maakt een regionale reis, meldt Report.az verwijzend naar de Amerikaanse ambassade in Azerbeidzjan.

Het reisprogramma omvat een bezoek aan Jerevan en Bakoe om de partijen te ondersteunen bij het bereiken van duurzame vrede.

Op 14 september was Bono in Armenië, waar hij een ontmoeting had met de secretaris van de Veiligheidsraad van Armenië, Armen Grigoryan.

Eerder merkte waarnemend adjunct-secretaris van het Bureau voor Europese en Euraziatische Zaken van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Joeri Kim op dat er al weken Rode Kruis-colonnes aan het begin van de wegen naar Lachin en Aghdam staan. Een van de taken van Bono is om ervoor te zorgen dat er langs deze wegen gelijktijdig goederen naar Karabach worden gebracht.

Zoals opgemerkt door de assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling buitenlands beleid van de presidentiële administratie, Hikmet Hajiyev, in een telefoongesprek tussen de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op 1 september, werd overeengekomen dat de snelle en gelijktijdige opening van de wegen Aghdam-Khankendi en Lachin-Khankendi voor vrachtwagens onder begeleiding van het ICRC zou worden gewaarborgd. Zoals de presidentiële assistent echter opmerkte, weigert het illegale regime dat ondergeschikt is aan Armenië de wegen te openen.