I. Aliyev ontvangt minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland

President van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev heeft minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland Annalena Baerbock ontvangen.

Karabach24 meldt via Report.az dat zij van gedachten wisselden over de bilaterale banden tussen Azerbeidzjan en Duitsland, de normalisering van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, en het waarborgen van vrede, stabiliteit en veiligheid in de hele regio van de zuidelijke Kaukasus.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wees erop dat haar land de normalisering van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië, de ondertekening van een vredesverdrag en het door de Europese Unie ondersteunde Brusselse formaat in dit verband steunt. Ze merkte op dat Duitsland bereid is te helpen bij het uit de weg ruimen van het humanitaire landmijnprobleem waarmee Azerbeidzjan te kampen heeft.

Het staatshoofd herinnerde aan zijn bezoek aan Duitsland in maart en zijn ontmoetingen met kanselier Olaf Scholz en president Frank-Walter Steinmeier tijdens de reis.

President Ilham Aliyev zei dat Azerbeidzjan regionale samenwerking tussen de landen van de zuidelijke Kaukasus steunt, en merkte op dat samenwerking tussen deze drie landen tot nu toe niet mogelijk was als gevolg van de agressie van Armenië tegen Azerbeidzjan.

Het staatshoofd benadrukte dat Armenië de afgelopen drie jaar wapens en militair personeel naar de Karabach-regio van Azerbeidzjan heeft vervoerd. President Ilham Aliyev beschreef de felicitaties van Nikol Pashinyan aan het marionettenregime dat Armenië op 2 september op het grondgebied van Azerbeidzjan heeft gevestigd en gesteund, en het houden van zogenaamde verkiezingen door het marionettenregime, dat zichzelf al heeft ontbonden, op 9 september, als provocerende stappen die de situatie in de regio hebben verergerd.

President Ilham Aliyev wees erop dat Azerbeidzjan als gevolg van lokale antiterreurmaatregelen zijn soevereiniteit heeft hersteld en dat het land de normalisering van de betrekkingen met Armenië, de ondertekening van een vredesverdrag en de regionale vredesagenda steunt.

Tijdens het gesprek wisselden ze van gedachten over de vooruitzichten voor bilaterale betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Duitsland.

17:11

De president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland, Annalena Baerbock, ontvangen.