Jerevan weigert vredesverdrag met Azerbeidzjan te ondertekenen en territoriale aanspraken te staken – West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap

De uitspraken van de Armeense premier Nikol Pashinyan, gedaan op 7 september 2023, bewijzen eens te meer dat Jerevan niet van plan is een vredesverdrag te ondertekenen en te stoppen met territoriale aanspraken op Azerbeidzjan, aldus de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap, meldt Trend.

“Het standpunt van Armenië is als volgt: Armenië erkent de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan als “de rechten en veiligheid van de Armeense inwoners die in Karabach wonen worden gewaarborgd in het kader van het internationale mechanisme via de Bakoe-Khankendi-onderhandelingen,” zei de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap.

Volgens de gemeenschap stelt de Armeense premier feitelijk voorwaarden voor Azerbeidzjan door zulke utopische ideeën als “internationaal mechanisme” te gebruiken. Pashinyan moet niet vergeten wat het resultaat is van zijn voorwaarden voor Azerbeidzjan na de Tovuz-gevechten van 2020.

“Helaas ondertekent de premier van Armenië niet alleen geen vredesverdrag, maar verergert hij ook de situatie in de regio. Pashinyan heeft met zijn oproep ter gelegenheid van de “verjaardag van de onafhankelijkheid van het separatistische regime” het onderhandelingsproces opnieuw beschadigd,” aldus de gemeenschap.

“Armenië moet de restanten van zijn leger volledig terugtrekken uit de soevereine gebieden van Azerbeidzjan, afzien van grove inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden en contact opnemen met de gemeenschap van West-Azerbeidzjan over de terugkeer van de West-Azerbeidzjanen naar hun voorouderlijk vaderland. Azerbeidzjan heeft op zijn beurt het aanbod van een dialoog gericht aan de Armeniërs die in Karabach wonen,” zei de gemeenschap.