Jeyhun Bayramov bespreekt huidige regionale situatie met Joseph Borrell

De minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, heeft een telefoongesprek gevoerd met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, vicevoorzitter van de EU-commissie Joseph Borrell, zo meldt Report.az.

Tijdens het telefoongesprek bespraken de partijen de vooruitzichten voor samenwerking tussen Azerbeidzjan en de EU, de huidige situatie in de regio en het proces van normalisatie van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Minister Jeyhun Bayramov bracht het standpunt van Azerbeidzjan over de laatste situatie in de regio onder de aandacht van zijn gesprekspartner. Hij benadrukte dat de voortdurende militair-politieke provocaties van Armenië en verklaringen tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan de vrede en stabiliteit in de regio niet ten goede komen. Hij benadrukte het belang van het voorkomen van deze provocaties door Armenië.

Bajramov, minister van Buitenlandse Zaken, gaf gedetailleerde informatie over het illegale gebruik van de Lachin-weg door Armenië voor militaire en andere doeleinden, dat al bijna tweeënhalf jaar voortduurt, en merkte op dat de ongegronde beweringen over een “humanitaire situatie in de regio” politieke manipulatie zijn.

Ondanks de overeenkomst die bereikt is over het gelijktijdige vervoer van goederen over de wegen Agdam-Khankendi en Lachin-Khankendi, wees de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken erop dat de schending van deze overeenkomsten en de obstakels die zijn opgeworpen met betrekking tot het vervoer dit eens te meer bewijzen.

Jeyhun Bayramov benadrukte dat de Armeense strijdkrachten, die zich nog niet hebben teruggetrokken uit Azerbeidzjaans grondgebied en direct worden gesteund door Armenië, de belangrijkste bron van bedreiging in de regio zijn.

Tijdens het telefoongesprek wisselden de partijen ook van gedachten over andere kwesties van wederzijds belang.