Jeyhun Bayramov onthult rol Erdogan’s verklaring in Tweede Karabach Oorlog

Türkiye was het eerste land dat het herstel van de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan erkende, zei de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov in een interview met Anadolu, meldt Report.az.

“De betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Türkiye zijn de afgelopen jaren versterkt. Dit is te danken aan de wil van ons volk en de broederlijke betrekkingen van onze leiders,” zei Bayramov.

Hij voegde eraan toe dat Azerbeidzjaanse diplomaten de belangen van Türkiye als hun eigen belangen beschermen, en Turkse diplomaten de belangen van Azerbeidzjan: “Als voorbeeld kunnen we zeggen dat president Ilham Aliyev in 2014 tijdens een bijeenkomst in Praag zei: ‘Als Türkiye er niet is, ben ik er. Ook president Recep Tayyip Erdogan heeft tijdens de Tweede Karabach-oorlog een verklaring afgelegd dat ‘Azerbeidzjan onze rode lijn is’. De boodschap van Erdogan bereikte de juiste plaatsen, en zij stonden buiten het proces en begrepen wat er moest gebeuren. De staat en het volk van Azerbeidzjan wisten en voelden dat broederlijk Türkiye achter hen stond. Tijdens de 44 dagen durende oorlog was de positie van het Turkse volk en de Turkse staat erg belangrijk. Azerbeidzjan is sterker geworden door de politieke en morele steun, en het was een duidelijke boodschap aan de hele wereld.”