Jeyhun Bayramov ontmoet hoofd van ICRC-kantoor in Azerbeidzjan

Op 14 juli 2023 vond er een ontmoeting plaats tussen Jeyhun Bayramov, minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Azerbeidzjan, en Dragana Kojic, hoofd van de delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Azerbeidzjan, meldt Report.az, onder verwijzing naar het ministerie.

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de samenwerking tussen Azerbeidzjan en het ICRC, de meest recente situatie bij de grenscontrolepost Lachin en het werk van het ICRC in Khankendi, Azerbeidzjan.

Met betrekking tot de meest recente situatie bij de grenscontrolepost van Lachin zei minister Jeyhun Bayramov dat, naast de beschieting van de controlepost op 15 juni, de pogingen van Armeense chauffeurs om smokkelwaar naar Azerbeidzjan te brengen in voertuigen van het Internationale Comité van het Rode Kruis deel uitmaken van de pogingen van Armeense zijde om zich te mengen in de soevereiniteit van Azerbeidzjan, en dat dit niet wijst op de intentie om af te zien van illegale activiteiten.

Er werd opgemerkt en geprezen dat het ICRC in zijn verklaring van 11 juli meedeelde dat het de activiteiten van het vervoer van niet-aangegeven producten niet steunt en dat de dienstcontracten van de chauffeurs van voertuigen die dergelijke ladingen vervoeren, beëindigd zijn. Er werd benadrukt dat het noodzakelijk is om dergelijke gevallen in de toekomst te voorkomen.
Tijdens de besprekingen verklaarde minister Jeyhun Bayramov dat het mogelijk is om met de steun van het ICRC door te gaan met de doorgang van Armeense ingezetenen door de grenspost voor medische doeleinden, met inachtneming van de noodzakelijke regels.

Met betrekking tot de bevoorradingsbehoeften van de Armeense inwoners werd gewezen op de mogelijkheid van hulpverlening door Azerbeidzjan via de weg Aghdam-Khankendi.

Tijdens de bijeenkomst wisselden de partijen van gedachten over andere kwesties van wederzijds belang.