Jeyhun Bayramov zegt bereid te zijn Mirzoyan aan de grens te ontmoeten

We kunnen elkaar ontmoeten in een neutraal derde land of aan de Armeens-Azerbeidzjaanse staatsgrens, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, op de eindejaarspersconferentie, zo meldt Report.

Volgens hem heeft de Staatscommissie voor de afbakening van de staatsgrens tussen Azerbeidzjan en Armenië al twee keer vergaderd aan de grens: “De ministers van Buitenlandse Zaken en delegaties van Armenië en Azerbeidzjan kunnen elkaar ontmoeten aan de staatsgrens zolang ze geen gevoeligheid creëren. Wij hebben een dergelijk voorstel gedaan. Wat betreft het vooruitzicht om dergelijke bijeenkomsten in Azerbeidzjan en Armenië te houden als de tijd rijp is, waarom niet? Ik denk dat we dat vroeg of laat wel zullen zien.”

Bajramov zei dat wanneer gevoelige onderwerpen worden besproken, de geschiedenis van de kwestie wordt bekeken in de context van Armenië-Azerbeidzjan: “Op zo’n moment is het moeilijk om hier een resultaat te bereiken, maar het is veel gemakkelijker om het proces te ondermijnen. Daarom is negatieve retoriek in deze context schadelijk. Ik denk dat de Armeense kant, tenminste als ze de positieve ontwikkeling die ze in woorden hebben uitgedrukt, willen bereiken, dit onder controle moet houden. Naast de retoriek is ook de inconsistentie schadelijk. Helaas zijn we vaak getuige van een verandering van standpunt. De laatste tijd zijn er echter optimistische berichten te horen. Laten we aannemen dat dit zo zal blijven.”

Hij zei dat er een verschil van mening is tussen de partijen: “Maar het aantal punten waarover ernstige meningsverschillen bestaan, neemt af. Dat blijkt ook uit het laatste pakket. Dit blijkt ook uit het laatste pakket voorstellen dat we van Armenië hebben ontvangen. Het is moeilijk te zeggen hoe dicht we bij vrede zijn. Als er een serieuze politieke wil voor vrede is, kan die in korte tijd bereikt worden. Anders zal het proces nog lang duren.”