Kolonel van het Oekraïense leger: Azerbeidzjan heeft historische gerechtigheid hersteld

“Azerbeidzjan heeft een duidelijk voorbeeld laten zien van hoe er gevochten moet worden voor onafhankelijkheid en territoriale integriteit. Het is waar dat er problemen waren na de Eerste Karabach Oorlog. De staat Azerbeidzjan, de president heeft de juiste conclusies getrokken. Er werd prioriteit gegeven aan de voorbereiding van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten, de aankoop van nieuwe militaire uitrusting en wapens, en de overwinning werd behaald,” vertelde kolonel Volodymyr Laguta van het Ministerie van Defensie van Oekraïne aan Report.az.

Volgens hem heeft Azerbeidzjan geleidelijk vooruitgang geboekt op de weg naar het herstel van historische gerechtigheid:

“Dit omvat ook de aanpak van de uitvoering van militaire operaties. Kortom, Azerbeidzjan heeft altijd zijn nationale belangen beschermd. Daarom is Azerbeidzjan geleidelijk verder gegaan op de weg naar het herstel van historische gerechtigheid. Als gevolg daarvan heeft het historische gerechtigheid hersteld. Ja, het heeft lang geduurd, precies 30 jaar. Ja, hele generaties en families werden geconfronteerd met tragedies in Azerbeidzjan. Velen van hen hadden huizen en familieleden in Karabach. Ik heb video’s gezien over Azerbeidzjanen die van huis en haard verdreven waren toen ze jong waren, maar naar hun land terugkeerden toen ze oud waren. Ik ben dus getuige geweest van hun gevoelens. Ik heb videobeelden gezien van de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev die de nationale vlag van Azerbeidzjan hijst in de bevrijde gebieden. Dit is een bron van trots voor de Azerbeidzjanen.”

Laguta benadrukte dat hij vreugde voelde vanwege het herstel van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan:

“Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe een staat zijn nationale belangen beschermt. Ik wil u eraan herinneren dat Azerbeidzjan een van de eerste landen was die de Sovjet-Unie wilde verlaten. Maar nadat het onafhankelijk was geworden, kreeg het te maken met een bloedige oorlog. We herinneren ons nog goed wat er gebeurde in de eerste Karabach-oorlog. Aan deze oorlog namen ook Oekraïners deel. Onder hen zijn piloten van helikopters die betrokken waren bij de evacuatie van Azerbeidzjanen. Zij zijn de nationale helden van Azerbeidzjan. Daarom feliciteer ik het volk van Azerbeidzjan met het herstel van deze historische gerechtigheid. Dit is inderdaad een grote overwinning voor het volk van Azerbeidzjan.”