Litouwse journalist: Als de wereld Khojaly niet door de vingers had gezien, was er geen Srebrennitsa, Bucha

Toen er tragische gebeurtenissen plaatsvonden in Karabach, Armeense militanten burgers doodden, genocide pleegden in Khojaly en ‘s nachts meer dan 600 burgers doodden, waaronder bejaarde vrouwen en kinderen, zwegen de internationale media, vertelde de Litouwse militair journalist Ricardas Lapaitis aan verslaggevers in Shusha, waar hij deelneemt aan het Global Media Forum.

Hij merkte op dat hij zich in februari 1992, tijdens de Eerste Karabachse Oorlog, in Karabach bevond, precies in het epicentrum van de gebeurtenissen.

“Als de wereldmedia toen niet hadden gezwegen, hun ogen niet hadden gesloten voor de tragische gebeurtenissen – dit waren niet eens tragische gebeurtenissen, maar een echte genocide – dan zou dit later in Bucha (Oekraïne) en op andere plaatsen niet zijn gebeurd. Toen was er veel verkeerde informatie van de Armeense politici, zij verborgen de waarheid over Khojaly. En als de internationale media er waren geweest, zou de waarheid over de hele wereld te horen zijn geweest,” zei hij.

Volgens Lapaitis zijn de journalisten die toen in Karabach waren en de lichamen van de doden in Khojaly en op andere plaatsen zagen, op hun vingers te tellen. “Zelfs de meest gezaghebbende grote media, Reuters, de BBC kwamen daar niet …”, merkte de correspondent met spijt op.

Hij deelde zijn herinneringen aan die tragische gebeurtenissen en verklaarde dat hij zichzelf toen had gezworen om altijd de waarheid te schrijven en voor gerechtigheid te vechten, wat hij ook deed in zijn toekomstige werk toen hij in Tsjetsjenië en andere “brandhaarden” werkte. Hoewel hij, zoals de journalist opmerkte, herhaaldelijk dreigberichten ontving.

Volgens Lapaitis is hij ontzettend blij om nu in Shusha te zijn, dat voor anderen misschien alleen maar een fort en stenen is, maar voor elke Azerbeidzjaan een geboortestad, de geboorteplaats van Azerbeidzjaanse mugham, beroemde dichters, schrijvers en denkers, de parel van de Kaukasus en de culturele hoofdstad van het land.

“Ik heb altijd geloofd en gehoopt dat we hier zouden terugkeren. Ik geloofde dat Karabach weer welvarend zou worden,” zei hij en merkte op dat hij niet eens kon dromen dat hij na zoveel jaar thee en koffie zou drinken in Shusha.

Lapaitis sprak zijn dank uit aan Hikmat Hajiyev, assistent van de president – hoofd van de afdeling Buitenlandse Beleidszaken van de presidentiële administratie van Azerbeidzjan, voor de uitnodiging voor het Global Media Forum en voor het creëren van een kans voor hem om de heropleving van Karabach 30 jaar later met eigen ogen te zien.

Referentie: Report.az