Matthew Bryza: Einde antiterreurmaatregelen betekent belangrijke diplomatieke overwinning voor Azerbeidzjan

Het einde van de antiterreurmaatregelen betekent een belangrijke diplomatieke overwinning voor Azerbeidzjan, die nu de weg vrijmaakt voor een vredesakkoord, vooral gezien het feit dat de Armeense premier Pashinian geen steun aanbood aan de omstreden Armeense separatisten in Karabach, vertelde internationaal expert, bestuurslid van de Jamestown Foundation en voormalig VS-ambassadeur in Azerbeidzjan, Matthew Bryza, aan Report.az.

“Een belangrijke les die ik tijdens mijn diplomatieke carrière heb geleerd, is dat wanneer er eerste berichten zijn over wapenvuur en militaire botsingen, er vaak veel onnauwkeurigheden in die berichten staan. Daarom wilde ik tot nu toe voorzichtig zijn met commentaar geven. Er zijn bepaalde feiten die duidelijk zijn. Het eerste feit is dat de Azerbeidzjaanse regering en het ministerie van Defensie een verklaring hebben uitgegeven waarin ze hun intenties beschrijven om een beperkte, nauwkeurige reeks militaire aanvallen uit te voeren op illegale Armeense strijdkrachten die zich illegaal op het grondgebied van Azerbeidzjan bevinden. Ik zag een video van het Ministerie van Defensie waarop blijkbaar één beperkte aanval te zien is. Natuurlijk had Azerbeidzjan het recht om zijn grondgebied te verdedigen tegen de strijdkrachten van een ander land. De regering van Azerbeidzjan verklaarde ook dat zij zou zorgen voor een veilige evacuatie van de burgerbevolking uit de plaatsen waar het Armeense leger zich bevindt.”

Matthew Bryza voegde eraan toe dat Azerbeidzjan te maken zal krijgen met hevige kritiek van Armeense zijde en van degenen die Armenië een warm hart toedragen, vanwege het gebruik van militair geweld, hoe gerechtvaardigd dat ook was: “Dat was het geval in de Tweede Karabach Oorlog. Nadat de tripartiete verklaring was ondertekend, kwam het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten en zei ‘wij geven in wezen Azerbeidzjan de schuld van de oorlog’. En nu zal Armenië zeggen dat Azerbeidzjan zijn toevlucht heeft genomen tot provocatie. De grootste provocatie is echter dat de militaire eenheden van de Armeense strijdkrachten nog steeds in de Karabach-regio van Azerbeidzjan zijn. Volgens de verklaring van 10 november 2020 moeten zij van het grondgebied van Azerbeidzjan worden teruggetrokken. Ik denk dat de wereld Azerbeidzjan zal rechtvaardigen omdat de lokale antiterroristische maatregelen worden uitgevoerd in overeenstemming met de verklaring van het ministerie van Defensie.”