Matthew Bryza: Pashinyan wil vredesverdrag met Azerbeidzjan

De Armeense premier Nikol Pashinyan wil een vredesverdrag met Azerbeidzjan, vertelde internationaal expert, bestuurslid van de Jamestown Foundation, en voormalig ambassadeur van de VS in Azerbeidzjan, Matthew Bryza, aan Report.az.

Volgens hem begrijpt Pashinyan dat de welvarende toekomst van Armenië vereist dat het normale betrekkingen herstelt met Azerbeidzjan en Türkiye, waaronder transportverbindingen: “Dit zal leiden tot hernieuwde handel en investeringen, nieuwe banen, nieuwe economische groei, nieuwe welvaart en politieke stabiliteit voor Armenië zelf. Hij heeft de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat hij ook vrede met Azerbeidzjan wil. Hij wil een vredesverdrag met Azerbeidzjan. En hij werd tegengewerkt door het extreem nationalistische regime in Karabach en de militaire troepen die illegaal in Karabach bleven. Na praktisch drie jaar na de Tweede Karabachoorlog, nu dat extremistische nationalistische regime en de illegale strijdkrachten van Armenië weg zijn, zijn de laatste obstakels voor een vredesverdrag uit de weg geruimd.”

Bryza verwacht dat Nikol Pashinyan de onderhandelingen over een vredesverdrag zal consolideren en Armenië nu naar een welvarende toekomst zal leiden in samenwerking met Azerbeidzjan en Türkiye als economische partners: “Dit zal nog wel even duren, en er zijn genoeg Armeense politici die profiteren en zelfs geld verdienen aan het voortduren van het conflict met Azerbeidzjan en Türkiye. Maar ik denk dat de politieke krachten voor vrede in Armenië steeds sterker worden.”