MBZ: Poging van Frankrijk om Azerbeidzjan de les te lezen over mensenrechten is onaanvaardbaar

Het standpunt van de Franse president Emmanuel Macron om de huidige situatie in de regio te verdraaien tijdens zijn interview aan EN DIRECT op de zender TF1 op 24 september toont duidelijk zijn dubbele standaarden en vooringenomenheid, zei de woordvoerder van de MFA, Aykhan Hajizada, in een commentaar op de aantijgingen van de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn interview aan EN DIRECT op de zender TF1, meldt Report.az.

De ambtenaar van de MFA zei dat de pogingen van Frankrijk om zijn flagrante neokoloniale beleid toe te passen dat gebaseerd is op geopolitieke rivaliteit en “oriëntalisme”, door het separatisme in de regio Karabach van Azerbeidzjan te steunen en de factor van het christendom naar voren te brengen in de kwestie tussen Azerbeidzjan en Armenië, terwijl het voormalige conflict benaderd wordt door de bril van religie en zichzelf valselijk afschildert als verdediger van de mensenrechten en het internationale recht, gevaarlijk en onaanvaardbaar is.

“We herinneren Frankrijk aan het feit dat de operatie die Azerbeidzjan uitvoert om een einde te maken aan de 30 jaar durende bezetting van de soevereine gebieden van Azerbeidzjan door Armenië en om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan te herstellen, een legitiem recht van Azerbeidzjan is, zoals vastgelegd in het internationaal recht.

“De strikte naleving van de normen van het internationaal humanitair recht door Azerbeidzjan tijdens de antiterreurmaatregelen tegen de Armeense gewapende formaties op het grondgebied van Azerbeidzjan op 19 en 20 september werd bevestigd door internationale organisaties, waaronder het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Beweringen dat Azerbeidzjan burgers tot doelwit zou hebben gemaakt, werden ook weerlegd door de Armeense premier Nikol Pashinyan. In het licht van de bovengenoemde feiten zijn beweringen over de antiterreurmaatregelen van Azerbeidzjan absoluut ongegrond.

“De poging van Frankrijk om Azerbeidzjan de les te lezen over mensenrechten, waar veel etniciteiten en etnische minderheden in voorspoed leven, terwijl het de mensenrechten tijdens zijn koloniale beleid absoluut verwaarloosde, is onaanvaardbaar. Bovendien maakt de uitdrukking van Frankrijk dat het de rechten van de Armeniërs wil beschermen, terwijl het tot nu toe weigert om de rechten van de Azerbeidzjanen aan te pakken, die van hun rechten zijn beroofd en van huis en haard zijn verdreven, en die de afgelopen 30 jaar het slachtoffer zijn geweest van gruwelijke bloedbaden, zijn verraderlijke intentie duidelijk.

“Azerbeidzjan ontwapent niet alleen Armeense gewapende formaties en dwingt Armeense strijdkrachten zich terug te trekken van zijn grondgebied, maar verleent ook hulp aan de Armeense inwoners en vergemakkelijkt hun integratie in de Azerbeidzjaanse samenleving.

“In het licht van het bovenstaande verklaren wij nogmaals dat de inspanningen van Frankrijk, die de vrede niet dienen en de situatie in de regio destabiliseren, geen enkel resultaat zullen opleveren,” zei de woordvoerder van de MFA.