Media: In Oekraïne, net als in Azerbeidzjan’s Garabagh, zijn mijnen verstopt in speelgoed

In Oekraïne, net als in Azerbeidzjan’s Garabagh, zijn mijnen verstopt in speelgoed, meldt Report.az verwijzend naar een artikel gepubliceerd in Metro.co.

In het artikel wordt opgemerkt dat burgers in Oekraïne en in de Garabagh van Azerbeidzjan evenveel last hebben van mijnen: “Dergelijke landmijnen worden niet alleen in Oekraïense regio’s geplant, Armeense troepen vervuilen al tientallen jaren op grote schaal de Garabagh-regio van Azerbeidzjan.”

Het artikel gaat verder met te zeggen dat in Oekraïne, net als in Garabagh, mijnen meestal in speelgoed verstopt zijn: “Flatgebouwen worden ook ontmijnd. De mijnen worden op zo’n manier begraven dat zoveel mogelijk burgers eronder lijden. Dit is een daad van genocide, dit is een poging om mensen te doden vanwege hun etniciteit en nationaliteit.”
Het artikel geeft ook de timing van het ontmijningsproces aan.

“Het proces van mijnen ruimen in Oekraïne kan 30 jaar duren. Het opruimen van mijnen in de Garabagh-regio van Azerbeidzjan door Armeense strijdkrachten kan even lang duren. Turkse MEMATT mijnopruimingsvoertuigen worden gebruikt in Azerbeidzjan. Azerbeidzjanen, die naar hun voorouderlijk land in Garabagh zijn teruggekeerd, hebben drie jaar lang veel ervaring opgedaan met het mijnenvrij maken van civiele objecten. Momenteel gebruikt Kharkiv ook apparatuur voor het ontmijnen van gebieden,” staat in het artikel.