MFA: “Als Armeense inwoners echt behoefte hebben aan dagelijkse levensbehoeften, heeft Azerbeidzjan de route Aghdam-Khankandi aangeboden”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan heeft commentaar gegeven op de verklaring van Frankrijk naar aanleiding van het telefoongesprek tussen de minister van Europa en Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Catherine Colonna, en de minister van Buitenlandse Zaken van Armenië, Ararat Mirzoyan, zo meldt Report.az.

“De Franse kant is zich er terdege van bewust dat als de Armeense inwoners echt behoefte hebben aan dagelijkse levensbehoeften, de Azerbeidzjaanse kant hiervoor “Aghdam-Khankandi” en andere alternatieve routes heeft aangeboden. Ondanks het feit dat de Europese Unie en het ICRC het gebruik van deze wegen ondersteunen, is het betreurenswaardig dat de Franse kant, na de manipulaties van Armenië, deze overeenkomsten niet ondersteunt. Tegelijkertijd geeft het feit dat de Franse kant niet heeft gereageerd op de schending van de overeenkomst door Armenië en zijn ondergeschikte separatistische regime met betrekking tot het gebruik van deze alternatieve wegen aan dat dit land zich inspant om de spanning in de regio verder op te voeren.

“Het is de moeite waard om de Franse kant eraan te herinneren dat het door de vingers zien van het feit dat Armenië voortdurende politiek-militaire provocaties uitvoert tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan en zijn strijdkrachten niet volledig terugtrekt van het grondgebied van Azerbeidzjan, wat een grove schending is van alle normen en beginselen van het internationaal recht en van de verplichtingen in het kader van de overeenkomsten, een echte belemmering is voor het vredesproces.

“Het feit dat de Franse minister, terwijl hij de valse propaganda van Armenië geloofde, in zijn verklaring verwees naar de verkeerde informatie over het schieten op de missie van de Europese Unie in Armenië, ondanks dat deze door de missie vals is verklaard, bewijst eens te meer dat Frankrijk niet geïnteresseerd is in het tot stand brengen van vrede en stabiliteit in de regio,” luidt het commentaar.