Obrenovic: Azerbeidzjan speelt belangrijke rol in de energiezekerheid van Servië

Azerbeidzjan zal een belangrijke rol spelen in het versterken van de energiezekerheid van Servië, vertelde de Servische politicoloog Strahinja Obrenovic aan Report.az.

De politicoloog merkte op dat de gasinterconnector Servië-Bulgarije, waarvan de openingsceremonie op 10 december in Servië plaatsvond, de aardgasstroom van Azerbeidzjan naar Servië mogelijk zou maken, waardoor de energiezekerheid van Servië wordt versterkt en de aanvoerbronnen worden gediversifieerd.

“Volgens verklaringen van Servische functionarissen zal het volume van aardgas dat vanuit Azerbeidzjan naar Servië wordt geïmporteerd naar verwachting toenemen tot 1 miljard kubieke meter per jaar. Servië heeft de ambitie om een belangrijk doorvoerland voor aardgas in de regio te worden en verdere verbindingen te maken met buurlanden, zoals Noord-Macedonië en Bosnië en Herzegovina,” voegde hij eraan toe.

“Ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van Azerbeidzjan en Servië zijn belangrijk om de twee landen dichter bij elkaar te brengen. Dit zou investeerders uit beide landen moeten helpen om in verschillende sectoren van de economie te investeren. Beide partijen hebben interesse getoond in investeringen in de energiesector, defensie, transport, technologie, enz. Azerbeidzjaanse bedrijven zijn al aanwezig op de Servische markt, en investeerders uit Servië zijn geïnteresseerd in het uitbreiden van hun activiteiten naar Azerbeidzjan.”

Op 10 december vond de openingsceremonie van de gasinterconnector tussen Servië en Bulgarije plaats in de Servische stad Nis. De ceremonie werd bijgewoond door de presidenten van Azerbeidzjan Ilham Aliyev, Servië Aleksandar Vucic en Bulgarije Rumen Radev.

De gasinterconnector zal bijdragen aan de diversificatie van energiebronnen in Servië en de westelijke Balkan en zal het land voorzien van veiligere en stabielere leveringen vanuit verschillende gasnetwerksystemen, met name vanuit Azerbeidzjan en vanuit de Alexandroupolis LNG-terminal in Griekenland.