Ombudsman bereidt rapport voor over vermiste Azerbeidzjanen tijdens eerste Karabach-oorlog

De Commissaris voor de Mensenrechten (Ombudsman) van de Republiek Azerbeidzjan, Sabina Aliyeva, heeft een rapport opgesteld over vermiste Azerbeidzjanen tijdens de Eerste Karabachoorlog, vertelde het kantoor van de Azerbeidzjaanse Ombudsman aan Trend.

Het rapport is gericht aan relevante internationale organisaties ter gelegenheid van 30 augustus – Internationale Dag van Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen.

Het belangrijkste doel van dit rapport is om de internationale gemeenschap te informeren over het lot van ongeveer 4.000 vermiste Azerbeidzjanen, om informatie over hen te geven en om oproepen van hun families te doen.

Tot op heden zijn er verschillende massagraven ontdekt in de gebieden van Azerbeidzjan die bevrijd zijn van de bezetting, en de identificatie van de gevonden overblijfselen bevestigt dat ze toebehoren aan de vermiste Azerbeidzjanen. Deze feiten getuigen van oorlogsmisdaden van Armenië tegen Azerbeidzjan, gevallen van directe schending van de normen en principes van het internationaal recht. Het rapport van de Ombudsman ging ook in op dit onderwerp en benadrukte het belang van de oproepen van de wereldgemeenschap aan Armenië om informatie te verstrekken over de vermiste Azerbeidzjanen.

Het rapport, opgesteld in het Azerbeidzjaans en Engels, verzamelt en vat informatie samen die verkregen is in samenwerking met nationale en internationale structuren over personen die vermist zijn geraakt tijdens de Eerste Karabach oorlog en de daaropvolgende periode. Tegelijkertijd weerspiegelt het rapport de ontmoetingen van Ombudsman Sabina Aliyeva en medewerkers van het bureau van de Ombudsman met familieleden van vermiste personen, evenals personen die door Armeniërs gegijzeld zijn, en de informatie die hun familieleden tijdens deze ontmoetingen hebben verstrekt. Ook werd er een samenvatting gegeven van de informatie die in de lokale en buitenlandse pers is verschenen over de activiteiten van de Ombudsman op dit gebied, en werd er gebruik gemaakt van relevant foto- en videomateriaal.