Ombudsman protesteert tegen verlenging van de Armeens gevangengenomen Azerbeidzjaanse militairen

Sabina Aliyeva, de commissaris voor de mensenrechten (Ombudspersoon) van de Republiek Azerbeidzjan heeft geprotesteerd tegen de verlenging van de arrestatie van de Azerbeidzjaanse soldaten die door Armenië gevangen zijn genomen en illegaal van hun vrijheid zijn beroofd.

Caliber.Az meldt dat de Ombudsman in een verklaring zei:

“Zoals bekend werden de soldaten van het Azerbeidzjaanse leger Agshin Gabil oglu Babirov en Huseyn Ahliman oglu Akhundov, die in april 2023 vermist raakten op het grondgebied van het Shahbuz district van de Nachchivan Autonome Republiek die grenst aan Armenië en gevangen werden genomen door Armenië, veroordeeld tot gevangenisstraf op basis van valse beschuldigingen.

Gedurende deze periode werd hun rechtsbijstand ontzegd en werden ze op verschillende manieren gemarteld en mishandeld, waardoor het internationaal recht ernstig werd geschonden.

We betreuren het te moeten vaststellen dat ondanks herhaalde oproepen over deze kwestie, de Armeense autoriteiten, die nog steeds een vijandige houding aannemen, opnieuw hun intentie hebben getoond om de vredesonderhandelingen een slag toe te brengen door de arrestaties van deze personen te verlengen, waarbij de vereisten van het internationaal recht werden genegeerd. We herhalen dat de bevooroordeelde “beslissing” over de onwettige vrijheidsberoving van onze soldaten en de verlenging van hun gevangenschap als gevolg van het zogenaamde “proces” door Armenië volledig in strijd is met de normen en beginselen van het internationaal recht, en we eisen nogmaals met klem de onmiddellijke vrijlating van onze soldaten.

Als commissaris voor de mensenrechten van de Republiek Azerbeidzjan roep ik de internationale gemeenschap nogmaals op om serieuze en effectieve stappen te zetten voor de vrijlating van onze gevangen militairen”.