Onderminister: Azerbeidzjan – belangrijke partner van Kazachstan in de zuidelijke Kaukasus

Azerbeidzjan is een belangrijke partner van Kazachstan in de zuidelijke Kaukasus. De handelssamenwerking tussen de twee landen ontwikkelt zich zeer sterk, vertelde Roman Vasilenko, onderminister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, aan Report.az in Astana.

De onderminister merkte op dat eind vorig jaar de handelsomzet tussen de twee landen was gestegen en 500 miljoen dollar bedroeg, en ze zijn van plan om het volume van de wederzijdse handelsomzet te verhogen tot 1 miljard dollar, zei Vasilenko.

“De handelsomzet tussen onze landen vertoont een grote dynamiek en daar zijn we natuurlijk blij om,” zei de onderminister, die opmerkte dat landbouw een groot deel van de bilaterale samenwerking uitmaakt.

“Een veelbelovende richting is de ontwikkeling van samenwerking in de IT-sector; er wordt actief gewerkt aan de aanleg van glasvezelcommunicatie langs de bodem van de Kaspische Zee,” zei Vasilenko.

De onderminister voegde eraan toe dat een andere belangrijke richting van samenwerking tussen de twee landen de doorvoer en export van Kazachstaanse energiebronnen naar de wereldmarkten is.

Vasilenko benadrukte dat Azerbeidzjan en Kazachstan ook andere landen ondersteunen bij de uitvoering van het Middencorridorproject: “Het is verheugend dat we actief samenwerken met Azerbeidzjan en Georgië om de zogenaamde ‘bottlenecks’ weg te werken en deze corridor te ontwikkelen op basis van ondertekende routekaarten.”

“Er wordt gewerkt aan de oprichting van een verenigd transportbedrijf dat vrachtvervoer door de drie landen zal uitvoeren en zal bijdragen aan het vergroten van het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van deze corridor,” zei hij.

In zijn commentaar op de samenwerking van de twee landen in het kader van de Organisatie van Turkse Staten (OTS), herinnerde de viceminister van Buitenlandse Zaken eraan dat Azerbeidzjan en Kazachstan een van de oprichtende landen van deze organisatie zijn, en dat op 3 november 2023 de 10e top van de OTS-landen in Kazachstan zal worden gehouden.