Ooggetuige van genocide in Meshali spreekt over verschrikkelijke misdaden begaan door Khachatryan, zijn handlangers

De tragedie in het dorp Meshali in het Azerbeidzjaanse district Khojaly vond plaats op 23 december 1991. De dorpelingen werden volledig omsingeld en aangevallen door Armeniërs met machinegeweren en andere wapens, wat resulteerde in de dood van vier mensen van de familie Guliyev en vijf van de familie Novruzov.

Sabir Gasimov, die de aanval overleefde, deelde zijn verhaal in een interview met de Publieke Televisie, meldt Trend.

Hij onthulde dat de terroristen vrouwen, kinderen en ouderen hadden gedood, waaronder een leerlinge uit groep zeven met de naam Vidadi Allahverdiyev en een 80-jarige vrouw met de naam Suraya. Sommige inwoners werden ook gedood op de weg naar Shusha toen ze probeerden te ontsnappen.

Gasimov vertelde dat 14 dorpelingen er ernstig aan toe waren, en dat in totaal 365 mensen leden onder de Armeense barbaarsheid, waardoor ze gedwongen werden om blootsvoets in de richting van de bergen te vluchten.

De ooggetuige benadrukte dat de Armeense terroristen mortieren gebruikten tegen ongewapende burgers. Het bloedbad bereikte uiteindelijk het centrum van het dorp, en als er geen hulp was gekomen vanuit nabijgelegen nederzettingen, zou het aantal slachtoffers nog hoger zijn geweest.

“We hopen dat Vagif Khachatryan, die werd aangehouden bij de grensovergang van Lachin, en zijn medeplichtigen terecht zullen staan,” concludeerde de ooggetuige van de genocide.

Vagif Khachatryan, internationaal gezochte voortvluchtige van het bloedbad in Meshali op 22 december 1991, werd door het militaire personeel van de staatsgrensdienst aangehouden bij de grensovergang van Lachin aan de staatsgrens tussen Azerbeidzjan en Armenië, toen hij probeerde om via bemiddeling van het Internationale Comité van het Rode Kruis naar de Republiek Armenië te gaan voor behandeling.

Uit het onderzoek is gebleken dat Vagif Cherkezovich Khachatryan, geboren in 1955, staatsburger van de Republiek Azerbeidzjan, geboren in het dorp Badara in het district Askaran en werkzaam als chauffeur in het autotransportbedrijf van de stad Khankendi, woonachtig in het dorp Meshali, samen met andere mensen van Armeense nationaliteit, verschillende wapens hebben gebruikt, waaronder vuurwapens en infanteriegevechtsvoertuigen, om het dorp volledig te verwoesten.

Ze gebruikten verschillende wapens, waaronder vuurwapens en infanteriegevechtsvoertuigen, om het dorp binnen te vallen en doodden 25 mensen van Azerbeidzjaanse nationaliteit, verwondden 14 mensen en verdreven in strijd met nationale en internationale rechtsnormen 358 Azerbeidzjanen uit hun woonplaats.

Daarnaast zette Vagif Cherkezovich Khachatryan zijn criminele acties voort, samen met zijn medeplichtigen, waarbij hij eigendommen van de staat en van de dorpsbewoners vernielde en beschadigde, en in totaal 5 miljoen 496 duizend 900 manaat aan materiële schade veroorzaakte.

Omdat er voldoende redelijke verdenkingen waren met betrekking tot de strafzaak, werd besloten om Vagif Cherkezovich Chachatryan als verdachte aan te merken op grond van artikel 103 (bloedbad) en 107 (deportatie of gedwongen verplaatsing van de bevolking) van het Wetboek van Strafrecht van Azerbeidzjan. Omdat zijn verblijfplaats onbekend was voor het onderzoek, werd op 12 november 2013 bij beslissing van de rechtbank een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.