Oostenrijk prijst en steunt de vredesinitiatieven van Azerbeidzjan

“Oostenrijk prijst en steunt de vredesinitiatieven van Azerbeidzjan,” zei voorzitter van de Federale Raad van het Oostenrijkse parlement Günter Kovacs tijdens zijn ontmoeting met de voorzitter van de Azerbeidzjaanse Milli Majlis Sahiba Gafarova, die een officieel bezoek brengt aan de Republiek Oostenrijk.

De voorzitter van de Federale Raad beschreef Azerbeidzjan als Europa’s betrouwbare energiepartner en benadrukte het belang van wederzijdse bezoeken voor de verdere ontwikkeling van interparlementaire betrekkingen tussen de twee landen. Günter Kovacs merkte op dat het bezoek van de voorzitter van het Azerbeidzjaanse parlement aan Oostenrijk een indicatie is van de wederzijdse intentie om de betrekkingen tussen de parlementen van beide landen te ontwikkelen.

De voorzitter van de Milli Majlis Sahiba Gafarova herinnerde aan de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen dertig jaar geleden en benadrukte het belang van wederzijdse bezoeken van de staatshoofden en regeringsfunctionarissen van beide landen en documenten die tussen de twee landen zijn ondertekend voor de verdieping van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Oostenrijk.

Spreker Sahiba Gafarova beschreef Azerbeidzjan als het meest ontwikkelde, multiculturele en tolerante land in de regio.

Ze benadrukte het herstel van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan in 2020, de wederopbouw- en herstelwerkzaamheden in de bevrijde gebieden na de overwinning in de 44-daagse Patriottische Oorlog, de lancering van het “Grote Terugkeer”-programma en het proces van terugkeer van binnenlandse ontheemden naar hun geboortegrond.

Sahiba Gafarova benadrukte verder dat Azerbeidzjan, ondanks het feit dat het een slachtoffer van de bezetting is, zich inspant om vrede en stabiliteit in de regio op lange termijn te garanderen en bood Armenië aan om het vredesverdrag te ondertekenen.

Vervolgens ondertekende Sahiba Gafarova, voorzitter van het parlement van Azerbeidzjan, een gastenboek.

Referentie: Azertag.az