OVSE: Constructieve betrokkenheid belangrijk om vooruitgang te boeken met vredesakkoord tussen Azerbeidzjan, Armenië

Constructieve betrokkenheid is belangrijk voor het bereiken van een vredesakkoord en het normaliseren van de banden tussen Azerbeidzjan en Armenië, zo staat te lezen in de verklaring van de Parlementaire Assemblee van de OVSE over het bezoek van de voorzitter van de organisatie Pia Kauma (Finland) en speciale vertegenwoordiger voor de zuidelijke Kaukasus Kari Henriksen (Noorwegen) aan Azerbeidzjan, zo meldt Report.az.

“Tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan dat vandaag werd afgerond, bespraken Pia Kauma (Finland), voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de OVSE, en Kari Henriksen (Noorwegen), speciaal vertegenwoordiger voor de zuidelijke Kaukasus, met de politieke leiders van het land de noodzaak om tot een volledige regeling met Armenië te komen na het herstel van de controle over de regio Karabach in Azerbeidzjan in september.

Tijdens een reeks ontmoetingen in Bakoe bespraken president Kauma, speciaal vertegenwoordiger Henriksen en secretaris-generaal Roberto Montella de huidige situatie met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, voorzitter van de Milli Majlis Sahiba Gafarova, onderminister van Buitenlandse Zaken Fariz Rzayev, en de delegatie van Azerbeidzjan bij de OVSE PA, onder leiding van Azay Guliyev,” luidt de verklaring.

Speciaal Vertegenwoordiger Henriksen voegde eraan toe dat het nu tijd is om voort te bouwen op het momentum om een volledige regeling tussen Azerbeidzjan en Armenië te smeden. “Bakoe heeft nu de kans om echt leiderschap te tonen in het belang van een duurzame vrede,” zei Henriksen.

De PA-leiders waren verheugd over de toezegging van de autoriteiten om de terugkeer van gevluchte etnische Armeniërs te vergemakkelijken. De delegatie nam ook nota van de aanzienlijke inspanningen om de bevrijde gebieden veilig te maken van landmijnen, en om vooruitgang te boeken met de wederopbouw en re-integratie.

De delegatie moedigde de voortdurende betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de veiligheids- en humanitaire ontwikkelingen in Azerbeidzjan aan.