OVSE/ODIHR-waarnemingsmissie begint haar werkzaamheden in Azerbeidzjan

De waarnemingsmissie van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR) van de OVSE bij de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan is begonnen met haar activiteiten, zei het hoofd van de OVSE/ODIHR-missie, Eoghan Murphy, op een persconferentie in Bakoe.

Report meldt dat, volgens hem, de waarnemingsmissie 11 internationale deskundigen uit negen OVSE-lidstaten omvat, 280 leden van een kortetermijnmissie die het verkiezingsproces op de verkiezingsdag zullen observeren, en 26 waarnemers van een langetermijnmissie die op 3 januari in het land zullen aankomen.

“Onze rol is uitsluitend om toezicht te houden op het verkiezingsproces. Twee weken voor de verkiezingsdag zullen we een tussentijds rapport presenteren. En de dag na de verkiezingen, 8 februari, zullen we een persconferentie houden over de resultaten van onze waarneming,” zei Murphy.

“We hebben al een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ons team voorgesteld. De Azerbeidzjanen hebben ons op hun beurt heel goed begroet,” voegde hij eraan toe.

Het hoofd van de missie benadrukte dat de OVSE al 12 keer verkiezingen in Azerbeidzjan heeft waargenomen, de vorige keer waren dat de parlementsverkiezingen van 2020.