Paus roept op tot veiligheid in zuidelijke Kaukasus

In zijn kerstboodschap tijdens de middagzegening “Urbi et Orbi” op eerste kerstdag, bidt paus Franciscus voor wereldvrede en roept hij op om alles in het werk te stellen om geweld te stoppen en mensen die lijden te helpen, meldt Report, onder vermelding van Vatican News.

Moge Armenië en Azerbeidzjan dichter bij een definitieve vrede komen, bad hij, vooral door humanitaire hulp en de terugkeer van vluchtelingen naar hun huizen in veiligheid en met respect voor religieuze tradities en gebedshuizen.

De paus bad voor de mensen in de Sahel-regio, de Hoorn van Afrika, Soedan, Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan – allemaal plaatsen waar de spanningen hoog zijn, maar vrede mogelijk is met goede wil en harde inspanningen.

Moge de “broederlijke banden” op het Koreaanse schiereiland worden versterkt, bad de paus, door middel van “dialoog en verzoening die in staat zijn om de voorwaarden voor duurzame vrede te scheppen”.

Hij riep ook op tot een “nee” tegen bewapening, gezien het feit dat menselijke zwakheid er vaak toe leidt dat we het vroeg of laat voor oorlog gebruiken. Vrede is zelfs nog moeilijker, merkte hij op, “wanneer de productie, verkoop en handel in wapens toeneemt” en overheidsgeld dat aan wapens wordt besteed ten koste kan gaan van brood voor de hongerigen.