Politicoloog: Rekening houdend met oproep Armenië, VN-Veiligheidsraad vervult opdracht van VS

De VN-Veiligheidsraad, die zich op 16 augustus zal buigen over de oproep van Armenië met betrekking tot de “humanitaire crisis” in Karabach, voert een bevel van de VS uit, zo vertelde politicoloog en directeur van het Instituut voor Hedendaagse Staatsontwikkeling Dmitriy Solonnikov aan Report.

Hij merkte op dat het bereiken van vrede ongunstig is voor de Armeense premier Nikol Pashinyan: “Pashinyan is een vertegenwoordiger van de Amerikaanse gedragslijn in de wereld en de meeste leidende politieke structuren, inclusief de VN, zijn vertegenwoordigers van hetzelfde gedrag.”

De politicoloog merkte op dat, hoewel er pogingen zijn om met Azerbeidzjan te onderhandelen over het herstellen van de grenzen in het belang van Armenië, het standpunt van Pashinyan zelf niet samenvalt met de belangen van de Armeense bevolking.

“Na de nederlaag in de Tweede Karabach Oorlog opende zich een corridor van mogelijkheden voor Armenië, het zou mogelijk zijn om snel een overeenkomst te ondertekenen, uit het isolement te komen en te beginnen met de ontwikkeling van de economie, dit is allemaal gunstig voor de Armeense bevolking, maar niet in het belang van het Armeense leiderschap,” voegde Solonnikov eraan toe.

De expert gelooft dat de VN niet de nodige aandacht zal besteden aan het verzoek van Armenië, maar dat er een schandaal zal worden aangespannen.

“Ten minste twee permanente leden van de Veiligheidsraad – de VS en Frankrijk zullen deze agenda actief modelleren. Natuurlijk is Frankrijk niet geïnteresseerd in zijn eigen problemen in Noord-Afrika, waar ze kolonialisten worden genoemd. Daarom is het voor hen winstgevender om een andere situatie te overwegen waarin zij de rol van ‘vredeshandhavers’ spelen,” zei hij.