Politiek deskundige: interactie tussen Azerbeidzjan en Oekraïne bereikt strategisch niveau

De toewijzing door Azerbeidzjan van $7,6 miljoen in een nieuw hulppakket voor de humanitaire behoeften van Oekraïne is ongetwijfeld het nieuws van de week geworden, vertelde de Oekraïense politieke expert Aleksey Buryachenko aan Report.az.

Volgens hem geeft dit aan dat de vriendschap en constructieve interactie tussen Azerbeidzjan en Oekraïne een nieuw strategisch niveau bereiken.

“De hulp van Azerbeidzjan is gericht op de snelle reparatie, hervatting en ontkoppeling van het elektriciteitsnet van Oekraïne, aangezien het voor niemand een geheim is dat 55% van de opwekking in Oekraïne vernietigd is als gevolg van massale raketaanvallen, waarvan 70% thermische energie is en bijna 50% van de lijnen die elektrische energie naar de eindverbruikers transporteren,” zei hij.

Boerjatsjenko zei dat het niet het eerste geval is waarin het Azerbeidzjaanse volk en persoonlijk president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev de Oekraïners de helpende hand toesteken.

“Sinds het begin van de grootschalige invasie heeft Oekraïne tientallen tonnen aan belangrijke en essentiële humanitaire ladingen ontvangen van Azerbeidzjan,” zei hij.

De expert herinnerde eraan dat Azerbeidzjan onlangs nog belangrijke hulp aan Oekraïne verleende na de explosie bij de Kakhovka-dam.

“Oekraïne ontving toen een pijpleiding voor het pompen van rioolwater, onderwaterpompen, motorpompen, rubberen boten, beschermende pakken, reddingsvesten, zomer- en winterkleding. Ook levert het SOCAR-tankstationnetwerk van Azerbeidzjan traditioneel brandstof voor humanitaire doeleinden, voornamelijk voor ambulancevoertuigen,” voegde hij eraan toe.