President Ilham Aliyev ontvangt premier van Kazachstan – UPDATED

President van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev heeft de premier van Kazachstan Alikhan Smailov ontvangen, Report.az Informeert, onder vermelding van AZERTAG.az.

Het staatshoofd wees op de strategische aard van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Kazachstan en prees de succesvolle ontwikkeling van de bilaterale banden op alle gebieden. De president van Azerbeidzjan onderstreepte dat de agenda van de bilaterale betrekkingen breed is.

President Ilham Aliyev zei dat de succesvolle uitvoering van de overeenkomsten die zijn bereikt tijdens het bezoek van de president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev aan Azerbeidzjan vorig jaar, en zijn reis naar Kazachstan dit jaar voortdurend in aanmerking wordt genomen en beschreef dit als een teken van het hoge niveau van de bilaterale samenwerking. Het staatshoofd wees erop dat de betrekkingen tussen de twee landen van groot belang zijn voor de regionale samenwerking, waaronder de samenwerking in het Kaspische bekken en in een breder gebied. De president van Azerbeidzjan zei dat er een groot potentieel is voor de verdere uitbreiding van deze samenwerking en benadrukte dat dit alles dient om het volume van de handelsomzet te vergroten, extra zakelijke kansen te creëren en grootschalige projecten uit te voeren op het gebied van energie, transport en andere gebieden.

President Ilham Aliyev sprak het vertrouwen uit dat het bezoek van Alikhan Smailov zou bijdragen aan de verdere ontwikkeling van vriendschappelijke en broederlijke betrekkingen tussen de twee landen.

De premier, die zijn dank uitsprak voor de warme woorden, bracht de groeten en beste wensen van de president van Kazachstan Kassym-Jomart Tokayev over aan het staatshoofd.

President Ilham Aliyev bedankte voor de groeten en vroeg Alikhan Smailov zijn groeten over te brengen aan Kassym-Jomart Tokayev.

Alikhan Smailov feliciteerde het staatshoofd en de vriendelijke bevolking van Azerbeidzjan met de komende Eid al-Adha.

Minister-president Alikhan Smailov onderstreepte dat dit jaar de 100e verjaardag van Nationale Leider Heydar Aliyev wordt gevierd, en zei dat de Grote Leider altijd oprechte vriendschappelijke betrekkingen met Kazachstan heeft gekoesterd. Alikhan Smailov merkte op dat de opening van de Heydar Aliyevstraat dit jaar in Astana met deelname van de presidenten van Azerbeidzjan en Kazachstan een uiting is van de eenheid van beide landen en volkeren.

Het staatshoofd sprak zijn dank uit voor het respect voor de nagedachtenis van Grote Leider Heydar Aliyev, en voegde eraan toe dat het volk van Azerbeidzjan dit waardeert.

Alikhan Smailov wees erop dat de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Kazachstan van strategische aard zijn en sprak zijn tevredenheid uit over de succesvolle ontwikkeling van de samenwerking op alle gebieden. De premier merkte op dat interactie tussen de landen op basis van strategisch partnerschap een indicator is van bilaterale betrekkingen. Alikhan Smailov sprak zijn dank uit aan de Azerbeidzjaanse president voor zijn bijdrage aan de versterking van de bilaterale samenwerking op verschillende gebieden. Hij merkte op dat Azerbeidzjan de belangrijkste economische en handelspartner van Kazachstan in de zuidelijke Kaukasus is en dat de handelsomzet vorig jaar met 40% is gestegen tot meer dan USD 460 miljoen. De premier zei dat deze trend zich ook dit jaar voortzette en benadrukte dat er mogelijkheden zijn om dit potentieel nog verder te vergroten.

Ze spraken hun waardering uit voor de bouw van het Children’s Center for the Development of Creativity in de stad Fuzuli, namen kennis van de activiteiten van de intergouvernementele commissie en wisselden van gedachten over de samenwerking tussen de landen op het gebied van olie, transport, ICT, scheepsbouw, humanitaire en andere gebieden.

De partijen spraken hun tevredenheid uit over de recente toename van het vrachtvervoer vanuit de Kaspische Zee via de Middencorridor door Azerbeidzjan en Kazachstan en derde partijen, en onderstreepten het belang van het opvoeren van de gezamenlijke inspanningen van de twee landen in deze richting.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de vooruitzichten voor deelname van Kazachstaanse bedrijven aan verschillende projecten in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan.

12:32

Ilham Aliyev, president van de Republiek Azerbeidzjan, heeft de premier van Kazachstan, Alikhan Smailov, ontvangen, zo meldt Report.az via AZERTAG.az.