President Ilham Aliyev ontvangt secretaris-generaal van de Raad van Europa

De president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Marija Pejčinović Burić, ontvangen, zo meldt Report.az.

Marija Pejčinović Burić merkte op dat Azerbeidzjan sinds 2001 een gewaardeerd lid van de Raad van Europa is. Ze herinnerde eraan dat Azerbeidzjan talrijke verdragen van de Raad van Europa heeft ondertekend en geratificeerd, waaronder het onlangs ondertekende Verdrag van de Raad van Europa tegen de handel in menselijke organen, en beschreef dit alles als positieve stappen. De secretaris-generaal van de Raad van Europa prees de hervormingen die in Azerbeidzjan onder leiding van president Ilham Aliyev zijn doorgevoerd.

Marija Pejčinović Burić prees de stappen van Azerbeidzjan om te zorgen voor duurzame vrede in de regio en juichte een gezamenlijke verklaring toe die is aangenomen door de presidentiële administratie van de Republiek Azerbeidzjan en het kantoor van de premier van de Republiek Armenië en de daaruit voortvloeiende kwesties, in het bijzonder de stappen met betrekking tot vertrouwenwekkende maatregelen tussen de twee landen. Zij verklaarde dat de Raad van Europa bereid is bij te dragen aan vertrouwenwekkende maatregelen tussen Azerbeidzjan en Armenië.

Het staatshoofd benadrukte dat Azerbeidzjan en de Raad van Europa de afgelopen jaren zeer nauw hebben samengewerkt. President Ilham Aliyev prees zijn betrekkingen met de Raad van Europa en de activiteiten van de Azerbeidzjaanse delegatie bij de PACE.

President Ilham Aliyev benadrukte dat de gezamenlijke verklaring van de presidentiële administratie van de Republiek Azerbeidzjan en het kabinet van de premier van de Republiek Armenië een demonstratie is van wederzijdse politieke wil om een vredesagenda te bevorderen en de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren. Het staatshoofd benadrukte dat de Raad van Europa ook een zeer goed platform is voor het bevorderen van vertrouwenwekkende processen tussen de twee naties.

Tijdens het gesprek legden ze de nadruk op de noodzaak van een constructieve dialoog en betrekkingen tussen de parlementaire delegaties van Azerbeidzjan en Armenië bij PACE. Verder merkten ze op dat de praktische samenwerking tussen Azerbeidzjan en de Raad van Europa grote vooruitgang heeft geboekt.

Ze bespraken de samenwerking in het proces van interculturele dialoog tussen Azerbeidzjan en de Raad van Europa, en benadrukten het cruciale belang van het in stand houden van deze samenwerking. Tijdens de bijeenkomst werd de deelname van de Raad van Europa als partner aan het traditionele interculturele dialoogforum in Azerbeidzjan gewaardeerd, evenals de benoeming van een speciale vertegenwoordiger binnen de Raad van Europa om trends van islamofobie tegen te gaan.

12:27

De president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Marija Pejčinović Burić, ontvangen, zo meldt Report.az.