President van Azerbeidzjan Ilham Aliyev ontvangt voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de OVSE

Ilham Aliyev, president van de Republiek Azerbeidzjan, heeft Pia Kauma, voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de OVSE, ontvangen.

Zij wisselden van gedachten over de situatie in de zuidelijke Kaukasus en de rol van de Parlementaire Vergadering van de OVSE.

Het staatshoofd merkte op dat er al nieuwe realiteiten zijn ontstaan in de zuidelijke Kaukasus. President Ilham Aliyev benadrukte dat de laatste ontwikkelingen in de regio moeten worden gezien in de context van de 30 jaar durende bezetting en militaire agressie van Armenië tegen Azerbeidzjan. “Het zou niet de juiste aanpak zijn om standpunten over de toekomst van de regio naar voren te brengen zonder rekening te houden met de gevolgen van deze invasie en agressie.”

President Ilham Aliyev merkte op dat Armenië probeert de bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied voort te zetten. “Bemiddelingsmissies die tijdens de bezetting werden uitgevoerd, waren volledig onsuccesvol en hebben de gevolgen van de bezetting en agressie niet weggenomen.”

Het staatshoofd benadrukte dat Armenië zijn verplichtingen die voortvloeien uit de Verklaring van 10 november 2020, ondertekend na de 44-daagse Patriottische Oorlog, niet is nagekomen. “Zo heeft Armenië niet alleen zijn strijdkrachten niet van het grondgebied van Karabach teruggetrokken, maar zelfs doelbewust dat grondgebied gebruikt voor het vervoer van militaire uitrusting, personeel van zijn strijdkrachten en mijnen. Bovendien kwam Armenië zijn verplichtingen met betrekking tot het aanleggen van een verbinding tussen de oostelijke Zangezur en Nachchivan niet na.”

President Ilham Aliyev merkte op dat dergelijke zaken geschiedenis zijn geworden. De president van Azerbeidzjan zei dat er goede mogelijkheden zijn voor de vredesagenda in de regio. Het staatshoofd onderstreepte dat het Azerbeidzjan was dat na de 44 dagen durende patriottische oorlog met het initiatief voor een vredesakkoord en de onderliggende principes kwam. President Ilham Aliyev wees erop dat Azerbeidzjan pleit voor duurzame vrede in de zuidelijke Kaukasus en voorstander is van een regionale vredesagenda, normalisering van de betrekkingen met Armenië en ondertekening van een vredesverdrag.

Het staatshoofd merkte op dat Azerbeidzjan weliswaar een duidelijk en transparant programma voor coëxistentie en het recht op terugkeer heeft gepresenteerd, maar dat Armenië het recht op terugkeer voor Azerbeidzjanen naar dit land ontkent en geen standpunt over deze kwestie heeft ingenomen.

Zij merkten op dat de Parlementaire Vergadering van de OVSE een effectief platform kan worden voor het opbouwen van vertrouwen tussen de delegaties van Armenië en Azerbeidzjan.

11:24

Ilham Aliyev, president van de Republiek Azerbeidzjan, heeft Pia Kauma, voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de OVSE, ontvangen.