Presidenten van Azerbeidzjan en Oezbekistan ontmoeten elkaar in Tasjkent

President Ilham Aliyev van de Republiek Azerbeidzjan heeft in Tasjkent een ontmoeting gehad met president Shavkat Mirziyoyev van de Republiek Oezbekistan, zo meldt Karabach24.

De president van Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev verwelkomde de president van Azerbeidzjan en zei:

-Nogmaals welkom in Oezbekistan! Ik ben erg blij u te mogen verwelkomen. Mijn vrouw en mijn familie doen de groeten aan mevrouw Mehriban Aliyeva. Ik denk dat we elkaar bij onze volgende bezoeken weer zullen zien.

Gisteren was er een grote feestdag in Azerbeidzjan. Ik denk dat het ook een grote feestdag was in Oezbekistan. Ik feliciteer alle mensen van Azerbeidzjan met deze overwinning. We hebben er altijd in geloofd. Jullie hebben de staatsvlag gehesen in Khankendi, en we hebben gezien dat dit een einde heeft gemaakt aan al deze problemen. Nu zal een sterk Azerbeidzjan vooruitgang boeken en de successen behalen waar het volk van Azerbeidzjan, de goede vrienden van Azerbeidzjan, inclusief het Oezbeekse volk, Oezbekistan en de leiders van Oezbekistan, al vele jaren op wachten. We hopen dat Karabach in de toekomst een welvarend land in Azerbeidzjan zal zijn, omdat u daar veel voor doet. Ik heb persoonlijk met mijn eigen ogen gezien wat er allemaal in Shusha en Fuzuli wordt gedaan. Ik ben erg blij dat ik deze plaatsen heb bezocht. Ik wil ook graag benadrukken welke inspanningen u doet.

Ik wens u als naburig land het allerbeste. Net als het Azerbeidzjaanse volk hebben ook wij erop gewacht dat het recht zou zegevieren en dat het Azerbeidzjaanse volk deze overwinning zou behalen. Mijn beste wensen aan u. Ik ben er zeker van dat Karabach zeer binnenkort in een welvarende regio zal veranderen door wat u mij vertelde over de toekomst van Shusha en Fuzuli. We hebben de nieuwe luchthaven gezien. Ik was er ook. Als iemand ernaar kijkt, zal hij niet geloven dat het Fuzuli is. En het is inderdaad Fuzuli. Alle infrastructuurproblemen worden opgelost. Ik wil dus zeggen dat al onze overeenkomsten worden uitgevoerd.

De president van Oezbekistan benadrukte de rol van wederzijdse bezoeken bij het versterken van de samenwerking. President Shavkat Mirziyoyev merkte op dat de successen van Azerbeidzjan op alle gebieden, ook op economisch gebied, voor grote vreugde zorgen in Oezbekistan. De president van Oezbekistan sprak zijn vertrouwen uit dat de bilaterale banden zich de komende jaren verder zouden ontwikkelen.

Ilham Aliyev, president van Azerbeidzjan, zei:

-Dank u, Shavkat Miromonovich. Dank u, mijn lieve broer, voor de vriendelijke woorden en voor de felicitaties. We hebben altijd uw persoonlijke steun gevoeld en voelen nog steeds die van het broederlijke Oezbeekse volk bij alles wat we doen. En hartelijk dank voor uw felicitaties op de Dag van de Overwinning, die we gisteren hebben gevierd. Zoals u hebt opgemerkt, hebt u zowel Shusha als Fuzuli bezocht. Ik was er gisteren ook, en toen ik langs de stad Fuzuli kwam, heb ik nogmaals met veel plezier en dankbaarheid voor uw broederlijke gift naar de Mirzo Ulugbek school gekeken. Ik weet zeker dat iedereen die naar Fuzuli komt en iedereen die daar woont u zeer dankbaar is voor zo’n houding. Dit is het eerste geschenk van een broederlijke staat dat we hebben ontvangen tijdens het herstel van onze gebieden.

Dank u voor uw felicitaties voor het herstel van de soevereiniteit van Azerbeidzjan. Dit is een historische gebeurtenis. In september hebben we een einde gemaakt aan de langdurige kwestie van het separatisme. En vandaag is er geen plek op het grondgebied van Azerbeidzjan waar geen Azerbeidzjaanse vlag hangt. Wij waarderen uw persoonlijke houding en de houding van het hele broederlijke Oezbeekse volk, hun steun en solidariteit in deze zaak.

Ik wil u ook feliciteren met uw grote successen. Nu ik sinds gisteren in Tasjkent ben, denk ik dat het een stad is waar ik nog niet ben geweest. Want wat ik zag toen ik van het vliegveld en uit het hotelraam reed, is eigenlijk heel indrukwekkend en een lust voor het oog. In korte tijd hebt u de modernste infrastructuur gecreëerd die het huidige Oezbekistan belichaamt. Onder uw leiderschap, uw hervormingen en uw onvermoeibare inspanningen zet u al uw hervormingen en de scheppingsagenda door. En wij, als vrienden en broeders, verheugen ons hier oprecht over. Wij verheugen ons over de manier waarop Oezbekistan zijn economisch en industrieel potentieel ontwikkelt en versterkt, en natuurlijk over de groeiende autoriteit in de internationale arena. Dit is allemaal aan u te danken, want alle prestaties van de afgelopen jaren zijn met uw naam verbonden. Ik weet zeker en zeker dat de mensen van Oezbekistan dit zeer waarderen. En het is geen toeval dat u bij de presidentsverkiezingen opnieuw veel vertrouwen hebt gekregen. Het feit dat u na de verkiezingen uw eerste staatsbezoek aan Azerbeidzjan hebt gebracht, wordt zeer gewaardeerd. We begrijpen dat dit een bewuste stap is en een demonstratie van onze broederlijke betrekkingen.

Het staatshoofd wees op het belang van regelmatige wederzijdse bezoeken voor het versterken van de bilaterale betrekkingen en benadrukte dat de kwesties van industriële samenwerking, samenwerking op het gebied van landbouw, investeringen en andere gebieden tijdens de gehouden ontmoetingen werden besproken. President Ilham Aliyev merkte op dat de huidige samenwerking dient om het economisch potentieel van de twee landen verder te versterken. De president van Azerbeidzjan sprak opnieuw zijn grote waardering uit voor de bijdrage van de president van Oezbekistan aan de uitbreiding van de banden.

De partijen bespraken ook kwesties van samenwerking binnen internationale organisaties, waaronder de Organisatie voor Economische Samenwerking, merkten op dat er een goed potentieel is voor de uitvoering van gezamenlijke projecten op het gebied van energie en industrie, de uitbreiding van de banden op het gebied van investeringen, vervoer, humanitaire en andere gebieden, en benadrukten met tevredenheid het actieve werk op specifieke gebieden gericht op het verdiepen van de betrekkingen.

De partijen wisselden van gedachten over toekomstige contacten en andere kwesties van wederzijds belang.