Presidentieel bestuur van Azerbeidzjan en het kantoor van de premier van Armenië geven gezamenlijke verklaring vrij

De presidentiële administratie van de Republiek Azerbeidzjan en het kantoor van de premier van de Republiek Armenië hebben een gezamenlijke verklaring vrijgegeven.

Karabach24 meldt via Report.az dat de verklaring luidt als volgt: “De Republiek Armenië en de Republiek Azerbeidzjan delen de mening dat er een historische kans is om de langverwachte vrede in de regio te bereiken. De twee landen bevestigen opnieuw hun intentie om de betrekkingen te normaliseren en tot een vredesverdrag te komen op basis van respect voor de beginselen van soevereiniteit en territoriale integriteit.

Na de besprekingen tussen de presidentiële administratie van de Republiek Azerbeidzjan en het kabinet van de eerste minister van de Republiek Armenië is er een akkoord bereikt over het nemen van tastbare stappen in de richting van het opbouwen van vertrouwen tussen de twee landen.

Gedreven door de waarden van het humanisme en als gebaar van goede wil laat de Republiek Azerbeidzjan 32 Armeense militairen vrij.

Op haar beurt laat de Republiek Armenië, gedreven door de waarden van het humanisme en als gebaar van goede wil, 2 Azerbeidzjaanse militairen vrij.

Als teken van goede wil steunt de Republiek Armenië het aanbod van de Republiek Azerbeidzjan om de 29e zitting van de Conferentie van de Partijen (COP29) bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering te organiseren, door haar eigen kandidatuur in te trekken. De Republiek Armenië en de Republiek Azerbeidzjan hopen dat ook de andere landen van de Oost-Europese Groep het kandidaatschap van Azerbeidzjan zullen steunen. Als teken van een goed gebaar steunt de Republiek Azerbeidzjan de Armeense kandidatuur voor het lidmaatschap van het COP Bureau van de Oost-Europese Groep.

De Republiek Armenië en de Republiek Azerbeidzjan zullen hun besprekingen voortzetten over de uitvoering van meer vertrouwenwekkende maatregelen, die in de nabije toekomst van kracht zullen worden, en roepen de internationale gemeenschap op om hun inspanningen te steunen die zullen bijdragen aan het opbouwen van wederzijds vertrouwen tussen twee landen en een positieve invloed zullen hebben op de hele zuidelijke Kaukasus-regio.”