Presidentiële rep: Azerbeidzjan wil vredesverdrag met Armenië tekenen

Azerbeidzjan wil een vredesverdrag tekenen met Armenië, zei de Azerbeidzjaanse presidentiële vertegenwoordiger voor speciale opdrachten Elchin Amirbayov in een interview met de Franse Radio J, meldt Report.az.

Amirbayov sprak over lokale antiterrorismemaatregelen die Azerbeidzjan uitvoert in Karabach. Hij merkte op dat het doel van de antiterroristische maatregelen was om legitieme militaire doelen te vernietigen:

“Ze waren gericht tegen de formaties van de Armeense strijdkrachten die zich op ons soevereine grondgebied bevinden. Het is al drie jaar geleden dat Armenië de verplichting op zich nam om troepen van ons grondgebied terug te trekken, maar weigerde dit te doen. Bovendien hebben hun provocaties in de afgelopen twee weken geleid tot de dood van veel van onze militairen en burgers. Dat was dus onze reactie, ons antwoord. Burgers waren in geen geval ons doelwit. Ik herhaal dat ons doel legitieme militaire doelen waren.”

De Azerbeidzjaanse Presidentiële Vertegenwoordiger voor Speciale Opdrachten benadrukte dat de illegale separatistische structuur zich nu heeft overgegeven. Ze hebben zelf de ontbinding van hun illegale structuur aangekondigd. “We voeren momenteel een dialoog met vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap. Er zijn al drie bijeenkomsten met hen gehouden. Er is gesproken over de re-integratie van de Armeense inwoners van Azerbeidzjan,” voegde hij eraan toe.

Elchin Amirbayov herinnerde eraan dat een VN-missie een reis heeft gemaakt naar de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting, en zei dat er ook vertegenwoordigers van verschillende buitenlandse media deel uitmaakten van de missie:

“Zij bevestigden dat enkele honderden mensen daar zijn gebleven… We mogen ook de inspanningen van de Azerbeidzjaanse regering om hen terug te sturen niet vergeten. Op dit moment willen de Armeniërs niet in dit gebied blijven. De bezetting van deze gebieden door Armenië gedurende drie decennia heeft zijn sporen nagelaten. Ik wil u eraan herinneren dat de VN deze bezetting ook heeft veroordeeld. Vandaag is het noodzakelijk om een uitweg te vinden en te zorgen voor co-existentie. Zowel voor Azerbeidzjanen als voor Armeniërs,” voegde hij eraan toe.