Roemeense deskundige: Azerbeidzjan – belangrijke regionale speler van Zwarte Zee tot Midden-Oosten

Azerbeidzjan is een belangrijke regionale speler van de Zwarte Zee tot het Midden-Oosten, en de uitvoering van belangrijke regionale projecten tussen Bakoe en Boekarest op het gebied van energie draagt bij tot toenadering en wederzijds voordeel, vertelde de Roemeense politiek analist Mihai Isac aan Report.az.

Allereerst gaat het om plannen voor de uitvoering van een project dat voorziet in de overdracht van groene energie van de Kaspische regio naar Europa, waaraan naast Azerbeidzjan en Roemenië ook Georgië en Hongarije deelnemen.

“Roemenië probeert al jaren een strategisch partnerschap met Bakoe te smeden en velen in Boekarest zouden dit soort samenwerking ook naar andere gebieden willen uitbreiden: economisch, sociaal, politiek en cultureel,” merkte hij op.

Roemenië hoopt meer investeringen uit Azerbeidzjan aan te trekken en beschouwt Bakoe als een toegangspoort tot de Kaukasus en Centraal-Azië, zei hij.

“Tussen Roemenië en Azerbeidzjan zijn er geen problemen en we hebben wederzijdse geopolitieke vrienden zoals Türkiye en Israël. Bakoe kan ook een cruciale rol spelen in de betrekkingen tussen de EU en Centraal-Azië, onder andere op energiegebied.”

De expert merkte op dat Bakoe ook goede betrekkingen nodig heeft met de EU-landen, waarvan de meeste ook lid zijn van de NAVO.

Het strategische partnerschap Bakoe-Ankara wordt goed bestudeerd in de diplomatieke kringen van de EU en is het bewijs dat Azerbeidzjan een belangrijke regionale speler is van de Zwarte Zee tot het Midden-Oosten en Centraal-Azië, concludeerde hij.