Rusland vertraagt elke echte discussie over een effectief vredesakkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan: ISW

Rusland blijft manieren vinden om Armenië en Azerbeidzjan eraan te herinneren dat de militaire en diplomatieke aanwezigheid van Moskou in de zuidelijke Kaukasus noodzakelijk is, aldus het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW), meldt Report.az.

“De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Ararat Mirzoyan en de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov ontmoetten elkaar op 25 juli in Moskou voor bilaterale en trilaterale onderhandelingen over Nagorno-Karabach. Lavrov balanceerde voorzichtig tussen bemiddelaar en deelnemer tijdens de trilaterale onderhandelingen, waarbij hij de steun van Rusland voor verschillende Armeense en Azerbeidzjaanse standpunten aangaf, terwijl hij elke echte discussie over een effectief vredesakkoord voor de lange termijn bleef uitstellen. Een aan het Kremlin gelieerde Russische milblogger benadrukte dat een assistent werd betrapt op een live microfoon, waarschijnlijk opzettelijk, terwijl hij Lavrov vertelde niet naar Nagorno-Karabach te verwijzen als de “voormalige Nagorno-Karabach Autonome Oblast” omdat de Azerbeidzjanen dat niet op prijs zouden stellen. De milblogger merkte op dat dit een eenvoudige, maar effectieve manipulatietactiek was die Armenië liet weten dat Rusland Azerbeidzjan een plezier wilde doen.

“Het is mogelijk dat de Russische regering de trilaterale ontmoeting tussen Rusland, Armenië en Azerbeidzjan bedoeld heeft om mogelijke Iraanse pogingen te verminderen om de Russische invloed op Armenië te verdringen door het leveren van Shahed-drones aan Jerevan. Het Israëlische i24News beweerde op 16 juli dat Armenië Iraanse Shahed-drones heeft gebruikt in verschillende recente botsingen met Azerbeidzjan. Het Critical Threats Project van het American Enterprise Institute oordeelde eerder dat Iran zijn militaire steun aan Armenië zou kunnen uitbreiden als reactie op de Russische “nalatigheid” ten opzichte van de Kaukasus. De trilaterale bijeenkomst kan een poging zijn geweest om de Russische invloed op Armenië ten opzichte van Iran te herbevestigen, een invloed die bijzonder kwetsbaar is geworden nadat Rusland in maart 2023 elementen van zijn “vredesmacht” van Karabach naar Oekraïne heeft overgeplaatst,” aldus ISW.